Politika

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile ilişkilerden umutluyum; Lahey artık uzak bir ihtimal değil, ama kısa vadede olmayacak

Miçotakis, eşcinsel evlilikleri tartışmalarına da cevap verdi

10 Ocak 2024 20:53

ATİNA- Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan devlet TV kanalı ERT NEWS’a verdiği özel demecinde Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdi. “Tahrik edici eylem ve saldırı mahiyetindeki üslupların geride kalmasıyla ilişkiler daha iyi bir noktaya geldi. Anlaşmazlıkların iyi niyetli diyaloglarla çözümünü kolaylaştıracağına inanıyorum" diyen Miçotakis, “Lahey’e başvurulması kısa vadede görülmüyor. Ancak eskisi gibi uzak bir ihtimal olmadığını da görüyorum” diye konuştu.

Miçotakis, iki ülke arasında süregelen olumlu iklimden söz ederken “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son zamanlarda 3 kez görüştüm. Bu görüşmelerden sonra iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için daha ümitliyim” ifadesini kullandı.

Miçotakis, “Tahrik edici eylem ve saldırı mahiyetindeki üslupların geride kalmasıyla ilişkiler daha iyi bir noktaya geldi. Anlaşmazlıkların iyi niyetli diyaloglarla çözümünü kolaylaştıracağına inanıyorum” dedi.

Tarafların Lahey Adalet Divanı'na başvurması  ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Miçotakis, “Lahey’e başvurulması kısa vadede görülmüyor. Ancak eskisi gibi uzak bir ihtimal olmadığını da görüyorum” diye konuştu.

İki ülke arasındaki kıta sahanlıklarının, dolayısıyla münhasır ekonomik bölgelerin,  belirlenmesini Atina’ya göre anlaşmazlıkların temel sorunu olarak gördüğünü tekrarlayan Miçotakis, her şeye rağmen Türkiye ile ticari, ekonomi, enerji ve sığınmacılar konusunda iş birliği yapılmasını, asıl sorunların çözümü için daha  olumlu bir ortamın yaratılmasının hedeflendiğinden söz etti.

Türk-Yunan anlaşmazlıklarının çözümünün iddialı olup olmadığı konusundaki başka bir soruyu yanıtlayan Miçotakis “Her bir Yunan Başbakanı gibi ben de ulusal  çıkarlarımızı gözeterek anlaşmazlıklarımızın çözümünü elbette arzu ediyorum” dedi.

“F-35’ler yakında onaylanacak”

Miçotakis, “Yunanistan’ın ABD yapımı F-35 tipi savaş uçakları edinmesindeki son gelişmelerle ilgili olarak da şunları söyledi:

“F-35’lerin Yunanistan’a verilmesi onayı yakında ABD kongresinden geçecek. Kongrenin bu konudaki olumlu tavrını biliyoruz.” 

Türkiye’nin ABD yapımı F-16 alım süreciyle ilgili Yunanistan’ın tavrı sorulduğunda ise Miçotakis, “Herhangi ülkenin, hele  müttefik bir ülkenin, savunmasını karşılayacak silahlanma tercihlerini frenlemek için müdahale etmeyiz” ifadesini kullandı.

"Eşcinsel evlilikleri yolda"

Miçotakis ayrıca Yunanistan’da son zamanlarda en çok konuşulan ve tartışılan eşcinsel çiftlerin evlilikleriyle ilgili soruyu cevaplarken “Eşcinseller arasında evlilikleri öngören yasa tasarı parlamentonun onayına sunulmadan önce yalnız diğer partilerle değil; kamu nezdinde de tartışmaya açılacağını” söyledi.

Lideri olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi içindeki bu konuya dair tepkilerin de göz önünde bulundurulacağına dikkati çeken Miçotakis, özellikle kilise içindeki tutucu kesimin olası tepkilerine karşı, “yasaların hükümet tarafından düzenlendiğini” anımsattı.