Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, gensoru önergesi oylamasında güvenoyu aldı

27 Ocak 2023 17:31

ATİNA-

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ana muhalefet radikal sol SYRİZA lideri Aleksis Çipras’ın verdiği gensoru için Yunan Parlamentosu'nda yapılan oylamada 143’e karşı 156 oyla güven oyu aldı.

Çipras, Başbakan Miçotakis’i, aralarında Yunan Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay 2. Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve birçok bakan ve gazetecinin telefonlarının dinlemekle suçlamış ve hükümeti istifaya çağırarak, önceki gün parlamentoya gen soru önergesi vermişti.

Üç gün süren parti liderlerinin katıldığı oturumda Miçotakis, Çipras’ın yönelttiği bu sorularına karşı, “telefon dinlenmelerinden haberi olmadığında” ısrar etti ve, “bu konuyla ilgili başlatılan hukuki sürecin tamamlanmasının beklenmesini” istemekle yetindi.

Çipras, oylamadan önce yaptığı parlamento konuşmasında Miçotakis hükümetini ayrıca, “silahlanmalar için 3,5 yıl için 16 milyar euro harcamasını” eleştirdi.

Miçotakis ise Yunan silahlı kuvvetlerinin güçlendirilmesi gerekçesiyle yapılan bu harcamalara konusunda, “Lüksemburg’ta yaşamıyoruz ki, bize her gün parmak sallayarak tehdit eden bir komşumuz var. Komşudan gelen bu tehditleri görmüyor musunuz?” şeklinde konuşarak Türkiye’yi işaret etti.

Nisan ya da mayısta Yunanistan’da yapılması beklenen genel seçimlere kısa süre kala Çipras’ın parlamentonun gündemine getirdiği gensoru önergesi, böylece hükümet için güven oylamasına dönüştü.

Anketlerde birinci parti konumunda bulunan Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) yapılacak seçimlerde yine birinciliğini koruyacağı, ancak aynı anketler, bu seçimler nisbi seçim sistemiyle yapılacağından, YDP’nin tek başına iktidara gelecek kadar oy alamayacağını gösteriyor.

Bu durumda seçimlerin tekrarlanması kaçınılmaz olacak ve ilk seçimlerden 60 gün sonra yapılması beklenen ikinci seçimler, bu kez salt çoğunluk sistemiyle yapılacağından, YDP’nin iktidarını sürdürme şansının daha fazla olduğuna inanılıyor.

Buna rağmen YDP’nin üstünlüğüne karşı muhalefet partilerinin koalisyon kurma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.

Yunanistan’da seçimlerin ne zaman yapılacağı henüz resmen açıklanmış değil. Ancak Miçotakis’in 9 Nisan Pazar gününü tercih edeceği öne sürülüyor.