Dünya

Yunan basını: Atina, Türkiye'ye Ege denizindeki geniş NAVTEX ilanı nedeniyle sözlü nota verdi

Sözlü notanın bir diğer nedeni de Türkiye'nin Yunanistan'ın bazı adalar üzerindeki egemenliğini, bu adaların askerden arındırılmasına bağlaması olarak açıklandı

21 Şubat 2024 14:36

T24 Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye Ege denizindeki havacılık faaliyetleri için geniş bir alanda NAVTEX yayımladığı gerekçesiyle sözlü nota gönderdiği bildirildi. Sözlü notanın bir diğer nedeni de Türkiye'nin Yunanistan'ın bazı adalar üzerindeki egemenliğini, bu adaların askerden arındırılmasına bağlaması olarak açıklandı. 

Yunan kamu yayıncısı AMNA'nın haberine göre Ankara'nın Ege'de geniş bir alanı hava tatbikatları için kullanacağını NAVTEX yoluyla bildirmesi üzerine Atina, Türkiye'ye sözlü nota gönderdi. 

AMNA'ya konuşan kaynaklar, ilgili Uluslararası Denizcilik Organizasyonu kuruluşuna ve NAVTEX koordinatörüne de protesto mektupları gönderildiğini söyledi. Kaynakların aktarımına göre yazışmalarda Yunanistan'ın pozisyonunun hukuki geçerliliğinin vurgulandığı aktarıldı. 

Navtex nedir?

İngilizce "NAVigational TEleX" kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve gerektiğinde uyarıların yapılması için kullanılan bir tür uluslararası yazılı haberleşme sistemi.

TIKLAYIN | NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor?

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda ulunuyor.