Gündem

"Yüksek Faiz Fonu"nun ardından "Köy Fonu": Yüksek faiz vaadiyle 100 milyon dolar topladığı iddia edildi, para aldığını kabul etmesine rağmen serbest bırakıldı

13 Aralık 2023 15:30

Cengiz Anıl Bölükbaş

Eski Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan'ın hayali fon yaratarak Arda Turan, Emre Belözoğlu'nun da aralarında olduğu ünlü futbolcuları ve iş insanlarını milyonlarca dolar dolandırdığının ortaya çıkmasının ardından benzer bir olayın Tunceli'de de yaşandığı ortaya çıktı. İstanbul'da bir kamu bankasında çalışan Ümit G.’nin Tunceli'deki 200'e yakın kişiyi “yüksek faiz getirisi” vaadiyle toplamda 100 milyon dolar dolandırdığı öne sürüldü. Soruşturma kapsamında 2022 yılında ifade veren Ümit G., bazı kişilerin kendisine para yolladığını kabul etti ancak hakkında hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakıldı. Mağdurlar ve avukatlar soruşturma 1,5 yıldır ilerleme kaydedilmemesinden şikayetçi. Mağdurlar dün yaptıkları suç duyurusunda şüphelinin banka hesaplarına ve mal varlığına tedbir konulmasını talep etti.

100 milyon dolar topladı iddiası

2012 ile 2019 yılları arasında bir kamu bankasının İstanbul Kadıköy Rıhtım şubesinde görev yapan Ümit G., Tunceli'nin Ovacık ilçesine bağlı Tatuşağı köyünde büyük bir çoğunluğu akrabalarından oluşan kişilerin paralarını yüksek getiri vaadiyle topladı.

Borsadan çok büyük paralar kazandığını söyleyerek insanların birikimlerini toplayan Ümit G., bankanın yüzde 1 oranlarında faiz verdiği dönemde yüzde 5’e varan faiz oranları vaat etti.

200’e yakın kişinin mağdur olduğu belirtilen olayda, mağdurlar, Ümit G.’nin, kendilerinden toplam 100 milyon dolara yakın bir miktar para topladığını söyledi.

"Hep beraber büyüyerek daha rahat yaşayacağız"

Mağdurlardan Ergin Sarı, verdiği ifadesinde 2018 yılında kuzeni aracılığıyla Ümit G. ile tanıştığını, daha sonra bu kişinin kendisiyle iletişime geçerek, bir kamu bankasında çalıştığını, borsacılık yaptığını, bankanın üst düzey yöneticilerin kendisine destek verdiğini söylediğini aktardı.

Ümit G.’nin kendisine parasını vermesi karşılığında yüzde 5 faiz vereceğini söylediğini belirten Sarı, “Ayrıca Ümit bana her zaman için köşede saklanmış para olacağını ve teminat maksatlı daireler olduğunu söyledi. O tarihlerde bana kredi çekmemi ve kendisine vermemi ısrarla söyledi. Ben de kendisine çalıştığı bankada kredi çekmem için yardım edip edemeyeceğini sordum. O da bana ‘bu bankadan olmaz, başka bankadan çek’ dedi.

Bunun üzerine başka bankadan kredi çekip Ümit’e verdim. İlerleyen günlerde her gün arayarak daha çok para vermemi istedi. Sürekli ‘biz artık birkaç kişiden oluşan aile olacağız ve hep beraber büyüyerek daha rahat yaşayacağız’ diyerek beni kandırdı. Bana kendi ailesi, abileri ve ablaları da kredi çekerek para verdiklerini söyledi. Bana ‘yanlış bir iş yapsaydım benim ailem bana para vermezdi ve senin ailen de bu şekilde bu aileye katılarak para versinler’ diyordu
” dedi.

“Önceden haber alarak döviz alıp sattığını söyledi”

Konuşmanın ardından bazı gayrimenkullerini satarak ve kredi çekerek verdiklerini ifade eden Sarı, “Bazı durumlarda para vermek isteyenler olduğunda, hesaplarında karışıklık olmaması için nakit olarak alacağını dile getirdi. Biz de birçok kere nakit olarak verdik. Hatta bir ara çalıştığı bankada dövizin büyük bir düşüş esnasında önceden haber alarak döviz aldığını ve sattığını anlatmıştı. Borsadaki hisse senetlerinde fiyatların düşüşlerine ve yükselişlerine kendisinin karar verdiğini anlatıyordu ve profesyonel tahta yapıcı olduğunu söylüyordu. Ben de bunların ne demek olduğunu sordum ve bana sadece her şeyin yasal ve sorunsuz olduğunu, korkmama gerek olmadığını söyledi” dedi.

"Savcı, polis, MİT olan yakın arkadaşlarım var"

Ümit G.’ye yaklaşık 5 milyon lira para verdiğini dile getiren Sarı, “Ümit’in daha fazla insandan para topladığını öğrendim ve korkmaya başladım. Ben artık daha fazla para toplamak istemediğimi ve korktuğumu, tüm paramı geri almak istediğimi söylediğimde, ‘senin paranı sana zulüm yaparak veririm’ diyerek bazı aylarda ödeme yapmıyordu.

Öğrendim ki Ümit, daha fazla insana ulaşarak ve daha fazla para toplamış. Bu nedenle tüm paramı acil şekilde kurtarmak peşindeydim. Paramı istediğimde Ümit bana, tüm parada bloke olduğunu ve bir ay kadar süreceğini söyledi. Bu süreçte yine ben, ailem ve dostlarım kredi ödemelerimiz için ek bir kredi çekerek borçlandık, sonraki aylarda ise, kredilerimizi ve benzer ödemelerimizi yapamadık. Bu sürede beni ve ailemi zor durumda bıraktı. Bir süre sonra aramamaya ve benim telefonlarıma bakmamaya başladı. Paramı tekrar iade almak istediğimi söylediğimde telefonu hızlıca yüzüme kapatıyordu. Belli bir süre sonra beni arayarak, mafya dostları olduğunu, birçok savcı, polis, MİT gibi yakın arkadaşları olduğunu söyleyerek, eğer şikayetçi olursam ya da paramı istersem beni mahvetmekle tehdit etti
” dedi.

"Paralarını bana verin ben değerlendiririm demedim"

Soruşturma kapsamında 2022 yılında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade veren Ümit G., bankada çalıştığı yıllarda kendi parasıyla altın, döviz ve hisset senedi alıp sattığını ve gelirinin artışının ardından etrafındaki kişilerin kendi isteğiyle bu işe girmek istediklerini ileri sürdü.

Kişilere “paralarını bana verin, ben değerlendiririm” demediğini iddia eden Ümit G., “Başlangıçta kendilerinin oynayabileceğini söyledim, alabilecekleri hisselerden bilgi veriyordum. Ancak başlangıçta bu işe dahil olan, akrabam İbrahim Sabur, bana ‘ben bu işlerden anlayıp takip edemem, ben sana vereyim, sen benim yerime işlemleri yap’ dedi. Ben İbrahim Sabur'a bu işin bir garantisinin olmadığını, kâr payı garantisini veremeyeceğimi, işin içinde kaybetmenin de olduğunu, ana parayı kurtarırsam, ana paradan kalan kârı hakkaniyete göre dağıtabileceğimi söyledim. İbrahim de bunu kabul etti” dedi.

“Benden habersiz başka kişilerden para toplamışlar”

Diğer köylülerin de çevreden duyarak yanına geldiğini ve bu işe girmek istediklerini söylediğini iddia eden Ümit G., "Ben bu kişilere kesinlikle yüzde 4 veya garanti bir kâr payı vadetmedim, bu şekilde başkalarından kâr payı vadiyle para toplamalarını söylemedim. Sonradan öğrendim ki bu kişiler benden habersiz şekilde başka kişilerden kâr vaadiyle para toplamışlar.

Ben İbrahim Sabur, Ergin Sarı, Ayhan Yiğit'ten elden para almadım, bu kişilerden aldığım tüm paraları hesabımdan aldım, bu süreçte ana parasını kurtardığım kişilere kar paylarını ödedim. Bu süreçte ben Sinpaş Koru Aura Ataşehir projesinden kendime 3 daire aldım, projenin konumu gereğince sonradan değerleneceği ortadaydı, bu nedenle karlı bir yatırım yapmıştım. İbrahim, Ergin ve bu kişilere de Sinpaş’taki dairelerden bahsettim Karlı bir yatırım olduğunu, onlarında daire alabileceklerini söyledim, Ergin başka yatırımlarının olduğunu söyleyerek kabul etmedi, diğerleri kabul etti.

Bunun üzerine hepsi kendi adına olmak üzere birer adet projeden daire aldı. Ben bankadan ayrıldıktan sonra Rayberler Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık Limited Şirketi unvanlı şirketi kurdum. Müteahhit belgesi alıp, şirket üzerinden inşaat faaliyetleri göstermeye başladım, Yenidoğan'da bir apartman yaptım. Ben, adına borsada işlem yapmam için bana para gönderen kişilere, yaptığım bu binadan daire devretme vadinde bulunmadım
" dedi.

Para aldığını kabul etmesine rağmen serbest bırakıldı

İfadesinde bazı kişilerin hesabına para gönderdiğini kabul eden ancak elden para aldığını inkar eden Ümit G., şunları söyledi:

Ben kimseyi tehdit etmedim, kimseye garanti kar vadinde bulunmadım, anlaştığım kişilere ‘başka kişilerden de para toplayın bana getirin’ şeklinde bir telkinde bulunmadım, bu kişiler benden habersiz şekilde başkalarından bu vaatle para toplamışlarsa bu benim bilgim dışındadır. Benim hesabıma para gönderen kişiler bellidir, ben sadece bu kişilerle iş yaptım, hesabıma gönderdikleri kadar kendilerinden para aldım, bunun dışında elden para almadım. borsanın kar garantisi olmadığından her şey piyasaya bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden, kendi bilgi ve tecrübeme göre bana göndermiş oldukları paralarla borsada işlem yaptım. Kazandığım kar payını hakkaniyetli bir şekilde dağıttım. Eğer ana parasını karşılayamadığım veya bu işten zarar eden kişiler olmuşsa borsanın durumu nedeniyledir, kasıtlı olarak kimseye parasını iade etmemem söz konusu değildir.

Ümit G., savcılıktaki ifadesinin ardından hakkında hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakıldı. 1.5 senedir süren soruşturmada henüz bir ilerleme yok.

“Banka hesaplarına ve mal varlığına tedbir konulsun”

Mağdurlar ve avukatları 12 Aralık’ta konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Ümit G.’nin mağdurlardan aldığı parayı borsada değerlendirerek, kar elde edeceğini ve her ay elde edilen karın yüzde 5'ini kişilere göndereceğini söylediği belirtilen duyuruda, Ümit G.’nin çok sayıda kişiden TL, Euro ve Dolar cinsinden yüksek meblağlarda ödemeler aldığı belirtildi.

Ümit G.’nin mağdurlara, "Borsayı manipüle ettiğim için hesaplarımı 6 aylığına bloke ettiler, idare edin ben sizin mağduriyetinin gidereceğim" dediği belirtilen suç duyurusunda, mağdurların Ümit G.’nin kar ettiğini söylemesinden dolayı şüphelenmediği belirtilerek, “Şüphelinin yurt dışına kaçacağı yönünde duyumların olması nedeni ile şüphelinin banka hesaplarına ve mal varlığına tedbir konulmasını, şüpheli hakkında gerekli kovuşturma işlemlerinin başlatılarak cezalandırılmalarına karar verilmesi gerekmektedir” denildi.