Gündem

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirledi; 10 seçim çevresindeki milletvekili sayısı değişti

03 Mart 2023 10:11

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), nüfus verileri kapsamında illerin milletvekili sayıları dağılımını yeniden belirleyerek 10 seçim çevresinin 28. Dönem’de Meclis’e yollayacağı milletvekili sayıları değişti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan YSK kararında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 31 Aralık 2022  tarihli nüfus bilgileri kullanılarak 600 milletvekilinin il ve seçim bölgelerine göre dağılımları belirlendi.

Karara göre İstanbul 98, Ankara 36, İzmir 28 ve Bursa 20 milletvekili çıkaracak.  İstanbul ve  Ankara üçer seçim bölgesine ayrılırken İzmir ve Bursa ikişer seçim bölgesine ayrılacak. 

Resmi Gazete'de yaımlanan ve seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca belirlendiği hatırlatılan karara göre Antalya, İstanbul 3 Numaralı Seçim Çevresi, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ'ın milletvekili sayısı artırılırken Denizli, Eskişehir, İstanbul 2 Numaralı Seçim Çevresi, Muş ve Tunceli'nin milletvekili sayısı azaltıldı. 

28. Dönem’de Meclis’e yollayacağı milletvekili sayıları değişen seçim çevreleri ve bir önceki seçime göre milletvekili sayılarındaki değişim şöyle:

İstanbul 2 Numaralı Seçim Çevresi’nde Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu ilçeleri bulunuyor.

İstanbul 3 Numaralı Seçim Çevresi’nde ise Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece, Silivri ilçeleri yer alıyor. 

Seçim çevrelerinin 2018 ve 2023 seçimlerindeki milletvekili sayıları ve yapılan değişiklikler şöyle: