Dünya

YouTuber Trevor Jacob, izlenme için uçak düşürdükten sonra hapse atıldı

05 Aralık 2023 13:10

T24 Dış Haberler

Bir YouTuber, görüntülenme amacıyla uçağını kasıtlı olarak düşürmek ve ardından ABD'li araştırmacılara bu konuda yalan söylemekten altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

30 yaşındaki Trevor Jacob, Aralık 2021'de uçak kazasının videosunu yayınlayarak bunun bir kaza olduğunu söyledi. Elinde selfie çubuğuyla uçaktan paraşütle yere atladığı klip milyonlarca kez izlendi.

Bir savunmasında Jacob, videoyu bir ürün sponsorluk anlaşmasının parçası olarak çektiğini kabul etti. Kaliforniya'daki federal savcılar, Jacob'un "Bu suçu sosyal medya, kendisi için haber oluşturmak ve bundan mali kazanç elde etmek için işlediğini ve bu bu tür cüretkar davranışların hoşgörü ile kabul edilemeyeceğini" söyledi. 

Kasım 2021'de Jacob, uçağına monte edilmiş kameralarla tek başına bir uçuşla Santa Barbara, Kaliforniya havaalanından ayrıldı. Jacob, kameraların yanı sıra bir paraşüt ve bir selfie çubuğunu da yanına aldı.

Uçak kalkıştan 35 dakika sonra Los Padres Ulusal Ormanı'na düştü. Jacob olay yerine giderek görüntüleri çekmeye başladı. 23 Aralık'ta bir cüzdan şirketinin tanıtımını içeren "Uçağımı düşürdüm" başlıklı video YouTube'a yüklendi. Bazı izleyiciler, Jacob'ın zaten paraşüt taktığını ve uçağı güvenli bir şekilde indirmek için herhangi bir girişimde bulunmadığını belirterek, kazaya şüpheyle yaklaştı. Video, kaldırılmadan önce neredeyse üç milyon kez izlendi.