Bilim / Teknoloji

YouTube'dan tıbbi dezenformasyon kararı: Kanser tedavisiyle ilgili yanlış bilgi veren içerikler kaldırılacak

17 Ağustos 2023 11:51

YouTube, kanser tedavisi ile ilgili yanlış bilgilendirmeler yapan içerikleri platform üzerinden kaldıracak. YouTube'un Sağlık Başkanı Dr. Garth Graham, profesyonel tıbbi tedavi aramaktan caydıran içerikleri yasaklayacağını belirtti.

YouTube, tıbbi yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmeye hazırlanıyor. Platform, kanser tedavisine dair ortaya atılan yanlış iddiaları kaldıracağını duyurdu. 

YouTube Sağlık Başkanı Dr. Graham, yayınladığı bir blog yazısında, güncellenen politika kapsamında YouTube'un zararlı veya etkisiz olduğu kanıtlanmış kanser tedavilerini tanıtan veya izleyicileri profesyonel tıbbi tedavi aramaktan caydıran içerikleri yasaklayacağını söyledi.

Dr. Graham, "Hastaların radyasyon tedavisi yerine C vitamini almaları gerektiği yönündeki yanıltıcı iddia gibi onaylanmış tedavinin yerine kanıtlanmamış tedavileri veya garantili bir tedavi olarak teşvik eden içerikleri ve sağlık yetkilileri tarafından özellikle zararlı kabul edilen tedavileri de kapsamaktadır" dedi.

DSÖ ile çelişen içerikler kaldırılacak

Dr. Graham, YouTube'un bu çerçeveye giren ve "yerel sağlık yetkilileri veya Dünya Sağlık Örgütü ile çelişen" içerikler hakkında işlem yapacağını da sözlerine ekledi.

Dr. Graham, kanser tedavisinin YouTube'un güncellenmiş tıbbi yanlış bilgilendirme çerçevesine uyduğunu çünkü hastalığın yüksek bir halk sağlığı riski oluşturduğunu ve sık sık yanlış bilgilendirmeye eğilimli bir konu olduğunu ve yerel ve küresel sağlık yetkililerinin güvenli kanser tedavileri konusunda istikrarlı bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Ancak, pek çok sosyal medya politikasında olduğu gibi, asıl zorluk politikayı uygulamaya koymak değil, uygulatmaktır. YouTube, kanser tedavisiyle ilgili yanlış bilgilere yönelik kısıtlamaların salı günü yürürlüğe gireceğini ve uygulamanın önümüzdeki haftalarda artacağını açıkladı. Şirket daha önce videoları ve içeriklerini incelemek için hem insan hem de otomatik moderasyon kullandığını söylemişti.

YouTube ayrıca, Mayo Clinic ve diğer yetkili kaynaklardan kanserle ilgili içerikleri de tanıtmayı planlıyor.