Eğitim

YÖK Başkanı'ndan Galatasaray Üniversitesi açıklaması: Fransa tavrını değiştirdiği an biz de gerekli adımı atacağız, karara politik anlamlar yüklemek doğru değil

19 Şubat 2021 10:11

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Türkiye’de eğitim veren yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin burada çalışmaya devam edebilmesi için B2 seviyesinde Türkçe bilme zorunluluğu kararına ilişkin olarak, "Fransa tavrını değiştirdiği an biz de gerekli adımı atacağız" açıklamasını yaptı. 

HaberTürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı'ya konuşan Saraç, "Fransa aldığı kararları doğrudan kabul etmemizi bekliyor ancak bizim mütekabiliyet esasında aynı konu ile ilgili karar almamızı kabul etmiyor. Biz eşit muamele arıyoruz doğal olarak. Galatasaray Üniversitesinin özgün yapısı ile ilgili hassasiyetimiz aynen sürüyor. Fransa tavrını değiştirdiği an biz de gerekli adımı atacağız. Bu karara politik anlamlar yüklemek doğru olmaz"  ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN | YÖK, yabancı uyruklu öğretim görevlilerine Türkçe yetkinlik şartı getirdi, Galatasaray Üniversitesi'ndeki Fransız hocalar endişeli: "Gitmeyi düşünüyorlar"

TIKLAYIN | Nagehan Alçı: YÖK’ün kararı Galatasaray Üniversitesi'ni öldürmek demek!

 

Fransa'daki düzenleme

Fransa hükûmeti, ana dilde eğitim ve kültür öğretimiyle ilgili yeni bir reform paketi sunmuştu. Bu reform paketi, aralarında Türkiye'nin de olduğu dokuz ülkeden Fransa'ya dil öğretmek için giden öğretmenlerin en az B2 seviyesinde Fransızca bilmesi şartı taşıyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, reformun "İslamcı ayrıcalıkla mücadelede" önem taşıdığı, bazı öğretmenlerin öğrencileri Cumhuriyetçi fikirlerden uzaklaştırdığını belirtmişti.