Dünya

"Yetenekli ama bazı ciddi hatalar yapan iş insanı": Wagner lideri Prigojin'in ölümünün ilk 24 saatinde kim, ne dedi?

25 Ağustos 2023 08:41

T24 Dış Haberler

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'i taşıyan uçağın çarşamba akşamı Rusya'nın Tver bölgesi üzerinde düşmesinin ardının perşembe günü konuyla ilgili daha net açıklamalar gelmeye başladı. 

Bu açıklamalardan en öne çıkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Prigojin'in öldüğünü doğruladığı başsağlığı mesajı oldu. Putin, Wagner liderinin "bazı ciddi hatalar yaptığını" ifade etti ve "zorlu bir kaderle" karşı karşıya kaldığını belirtti. 

Prigojin'i "yetenekli bir iş insanı" olarak nitelendiren Putin, "Soruşturma Komitesi Tver’deki uçak kazasına ilişkin ön soruşturma başlattı, sonuna kadar gidilecek" diye konuştu

Prigojin'i 90'lı yıllardan beri tanıdığını ifade eden Putin, "Wagner grubu, Ukrayna'da Nazizmle mücadeleye önemli katkılar yaptı. Bunu hatırlıyoruz ve inanın ki unutmayacağız" dedi. 

Batı "patlama" ihtimali üzerinde duruyor

Öte yandan ABD ve Batılı yetkililer arasında planlı bir patlamanın uçağı düşürdüğü yönündeki spekülasyon yaygınlaşıyor.

New York Times'ın aktardığına göre gazeteye bilgi veren yetkililer, "Kesin bir sonuca ulaşılmadı, ancak öne çıkan teori uçağın patlama sebebiyle düştüğü" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, "Patlamaya bir bomba veya uçağa yerleştirilmiş başka bir cihaz sebep olmuş olabilir" diye konuştu.

Pentagon, Prigojin'in öldürüldüğünü düşündüklerini belirtirken uçağın karadan fırlatılan bir füzeyle vurulmadığı dışında spesifik bilgi vermedi.  

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryde, "Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde" dedi.

Perşembe günü ayrıca Wagner üyeleri ve yerel halktan birkaç kişi Prigojin'in memleketi St. Petersburg'da toplanarak bir anıt hazırladı.

Ukrayna: Parmağımız yok

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'i taşıyan uçağın düşmesinde Kiev'in parmağı olmadığını söyledi. 

Bugün Kiev'de gazetecilere açıklamada bulunan Zelenski, düşen uçakla ilgili, "Bu durumla bizim hiçbir alakamız yok. Olayda kimin parmağı olduğunu herkes biliyordur zaten" dedi.

Zelenski, açıklamasında Ukrayna'nın Batı ülkelerinden savaş uçakları istemesiyle ilgili de bir şaka yaptı.

"Ukrayna dünyaya uçaklarla ilgili çağrı yaptığında bundan söz etmiyordu" diyen Zelenski, "Ama bir şekilde bu da kesinlikle yardımcı olacak" ifadesini kullandı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Başdanışman Mikaylo Podolyak, olayın, "Putin tarafından 2024 seçimleri öncesinde Rusya'nın elitlerine yapılmış bir uyarı olduğunu ifade ederek, "'Dikkat! Sadık olmamanın bedeli ölümdür" dedi.