Gündem

Yeşil Sol Parti'den, cezaevlerinde çıplak aramanın son bulması için kanun teklifi

08 Eylül 2023 19:23

Yeşil Sol Parti Milletvekili Serhat Eren, cezaevindeki uygulamalardan olan beden çukurlarındaki arama ve çıplak aramanın kaldırılması için kanun teklifini verdi. Eren, Antalya Barosu'nun cezaevindeki çıplak aramaya ilişkin hazırladığı raporu da kanun teklifinde sundu. 

Antalya Barosu Başkanlığı İnsan Hakları Merkezi, cezaevlerindeki çıplak arama uygulamasına ilişkin rapor hazırladı. Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de baronun raporundaki verilere dayanarak, evrensel hukuk ilkelerine aykırı olan çıplak arama ve beden çukurlarındaki aramaların son bulması için Meclis'e kanun teklifi verdi. 

Eren, baro raporunun yanı sıra BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, BM Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 10. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin de ilgili maddelerini kararına ekledi. 

“Sevk sırasında ‘ağız içi arama’ dayatılıyor

Eren, 2021 yılından beri cezaevlerinden sevkler sırasında "ağız içi arama"nın dayatıldığını belirterek, "Adana Kürkçüler F Tipi cezaevi, Malatya Akçadağ cezaevi, Balıkesir Bandırma T tipi cezaevi, Giresun Espiye cezaevi başta olmak üzere hemen hemen her cezaevinde mahpuslara dayatılan bu ‘ağız içi arama’ nedeniyle, mahpuslar insan onuruna aykırı olan bu uygulamayı kabul etmediklerinden hastaneye gidememektedirler. Bu Kanun değişikliği ile uygulamada çokça çeşitlenen beden aramalarındaki keyfiliğin ve insan onuru ile hukuka aykırılığın giderilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 

Eren'in verdiği kanun teklifinde yer verdiği, Antalya Barosu'nun hazırladığı rapordaki çıplak arama verileri şöyle: 

-R.S. isimli mahpus, Alanya L tipi hapishanesinden Manavgat S tipine sürgün edildiğini, kuruma girerken memurların kendilerini zorla soyarak çıplak arama yaptıklarını, fiziki direniş göstermediklerini, “insanlık onuru işkenceyi yenecek” şeklinde slogan atarak pasif direniş gösterdiklerini, bu sebeple haklarında 1 ay ziyaretçi yasağı şeklinde disiplin cezası verildiğini,

-İ.E. isimli mahpus, Alanya L tipi hapishanesinden Manavgat S tipi hapishanesine sürgün edildiğini, kuruma girerken kendilerini fırlatır gibi hapishane binasına soktukları, burada çıplak aramaya maruz kaldıklarını, pasif direniş gösterdiklerini, bunun üzerine zorla giysilerini çıkardıklarını, bu sırada darp edildiklerini, ancak karşılık vermediklerini, sadece “insanlık onuru işkenceyi yenecek” şeklinde slogan attıklarını, yere yatırıldığını ve infaz koruma memurlarından birinin zorla ağzını açtırıp parmaklarını ağzının içinde gezdirdiğini, bu sırada ağzının içinde yaralanmaya maruz kaldığını ve 3 gün yemek yemekte zorlandığını,

-M.C. isimli mahpus, kabul sırasında çıplak arama dayatıldığını, bunu kabul etmediklerini bildirmelerine rağmen iki infaz koruma memurunun soyunma kabininde mahpusları zorla soyarak kıyafetlerini x-ray taramasına aldıklarını, kendilerinin bu esnada slogan attığını anlatmıştır.

-15/02/2023 tarihinde Maraş Türkoğlu 2 nolu hapishanesinden deprem nedeniyle Manavgat S tipi hapishanesine nakil gelen R.B., Z.Y. ve Y.Ş. isimli mahpuslar da yapılan görüşmelerde, yaklaşık 4x4 metrekare boyutlu çıplak arama kabinine alındıklarında içeride kendilerine iki ya da üç infaz koruma memurunun eşlik ettiğini, kabinde kamera görmediklerini, fakat ameliyat elbisesi gördüklerini, kabine alındıktan sonra memurların kendilerine uygulanacak işlemle ilgili bilgi verdiklerini ancak kabul etmeyeceklerini söylediklerini, bunun üzerine iç çamaşırları kalacak şekilde giysilerini çıkardıklarını, bu aşamada aktif bir direniş göstermediklerini, slogan attıklarını, üzerlerinden çıkarılan elbiselerin x-raydan geçirildikten sonra tekrar kendilerine verildiğini anlatmışlardır.

-14/04/2023 tarihinde Maraş Türkoğlu 2 nolu hapishanesinden deprem nedeniyle Manavgat S tipi hapishanesine nakil gelen B.G., R.S., Ş.D., N.T. ve D.Y. isimli mahpuslar da yapılan görüşmelerde, kuruma girerken çıplak aramaya maruz kaldıklarını, kıyafetlerinin zorla çıkarılmaya çalışıldığını ve sürüklenerek içeri alındıklarını aktarmışlardır.