Politika

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Koçyiğit: Şatıroğlu Barajı su sızdırıyor, tarım arazileri bataklığa döndü

Fotoğraf: Anka

20 Eylül 2023 21:18

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde 2015 yılında yapımı tamamlanan Şatıroğlu Barajı su sızdırdığı için köy halkının mağdur olduğunu ifade etti. Koçyiğit, “Barajın yalıtımı iyi yapılmadığı için ve barajın alt zemininden su sızdırması nedeniyle köye ait araziler bataklığa dönüşmüştür ve bu nedenle köy halkımız çok ciddi mağduriyetler yaşıyor" dedi.

Anka'nın aktardığı habere göre Kılıç Koçyiğit, 2005 yılında yapımına başlanan ve 2015 yılında tamamlanan Şatıroğlu Barajı'nın önünde açıklama yaptı.

Koçyiğit, şunları söyledi:

"Yıllar geçmesine rağmen barajın sulama kanalları yapılmadı"

"2005 yılında yapımına başlanan ve 2015 yılında tamamlanan Şatıroğlu Barajı, aslında bölgedeki tarım arazilerini sulama amaçlı olarak düşünülmüş ve yapılmış bir barajdır ama ne yazık ki üzerinden yıllar geçmesine rağmen henüz sulama kanalları yapılmamış. Sulama kanalları yapılmadığı için de bölge halkı hiçbir şekilde bu barajdan faydalanamıyor. Aksine, barajın yalıtımı iyi yapılmadığı için ve barajın alt zemininden su sızdırması nedeniyle köye ait araziler bataklığa dönüşmüştür ve bu nedenle köy halkımız çok ciddi mağduriyetler yaşıyor.

AKP iktidarı, halk şikâyetini dile getirdiğinde seçimden sonra bu barajın bütün sorunlarını gidereceklerini, sulama kanallarını yapacaklarını, su tutulması için gerekli düzenleme ve izolasyonunu yapacaklarını ifade etmişlerdi ama halihazırda onlarca seçim geçti. Ne yazık ki hem Şatıroğlu köyünün hem Pazarcık halkının ve çevre köylerinde yaşayan insanlarımızın mağduriyetleri hiçbir şekilde giderilmiş değil.

"Bölge halkının tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık"

Biz buradan bir kez daha ifade ediyoruz; burası zaten sınırlı bir şekilde mevsimsel olarak tarım yapılan bir yer. Bölge halkının tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Oysa bu baraj sulu tarıma geçmek için yapılmış olmasına rağmen kullanılır durumda olmadığı için halk, ciddi bir mağduriyetler yaşamaktadır.

Bu barajın sorunları hızlı bir şekilde giderilmeli, baraj güçlendirilmeli, sulama kanalları çok hızlı bir şekilde tamamlanmalıdır. Böylece bölge halkı tarım arazilerini sulayabilsin ve çok hızlı bir şekilde sulu tarıma geçirilsin. Yoksa bu barajın tek bir amaçla yapıldığı açığa çıkar, o da bazı yandaş müteahhitlere para kazandırmaktır."