23 Haziran 2025 11:15
Güncelleme: 23 Haziran 2025 17:13
Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre, 2024 sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kaynakları, küresel kurulu elektrik üretim kapasitesinin yüzde 46'sını oluşturdu.
Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 4 bin 448 gigavat olurken, bunun 1865 gigavatı güneş enerjisinden, 1132 gigavatı rüzgar enerjisinden, 1053 gigavatı ise açık deniz rüzgar enerjisinden elde edildi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030'a kadar 2,7 kat artacağını tahmin ederken, bu artışın önündeki olası engellerin başında rüzgar ve güneş kuraklığı geliyor.
AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, bir bölgede en az 7-10 gün normalin altında düşük rüzgarların seyretmesi durumu rüzgar kuraklığı olarak adlandırılıyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin küresel ortalama rüzgar hızlarını etkileyeceğini ve 2100'e kadar yıllık ortalama rüzgar hızının yüzde 10 düşeceğini öngörüyor.
Rüzgar hızındaki yüzde 10’luk bir düşüş, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 30'dan fazla azalmaya yol açarken, rüzgar türbinleri, ancak belirli rüzgar hızının üzerinde çalışabiliyor. Rüzgarın şiddeti, yönü, düzeni ve süresi de türbinlerin verimliliğini etkiliyor.
Özellikle son yıllarda Avrupa’nın birçok bölgesi rüzgar kuraklığından etkilendi. Almanya’da bu yıl rüzgar santrallerinden elektrik üretimi yüzde 31 azaldı. Bu azalışın başlıca nedeninin, türbin seviyesindeki düşük rüzgar hızları olduğu saptandı. Bu durum, Almanya'da rüzgar enerjisinin toplam elektrik üretiminde 2024'ün ilk 4 ayında yüzde 34 olan payının bu yılın aynı döneminde yüzde 24'e düşmesine yol açtı.
2021’in ikinci yarısında Kuzeybatı Avrupa'daki rüzgar kuraklığı nedeniyle rüzgar hızları ortalamanın yüzde 15 altında seyretti. Birleşik Krallık'ın elektrik üretimindeki rüzgar payı sadece yüzde 2'ye düşerken, ülke, kapattığı iki kömür santralini tekrar devreye almak zorunda kaldı. Aralık 2022’de ise rüzgar enerjisindeki düşüş ve doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle Birleşik Krallık'ta toptan spot elektrik fiyatları rekor seviyeye yükseldi.
Güneş enerjisi üretimini engelleme potansiyeli taşıyan "güneş kuraklığı" ise bir bölgedeki bulut örtüsünün normalden fazla süre kalması anlamına geliyor.
Üretilen güneş enerjisinin miktarı, panellerin ne kadar güneş ışığı aldığına ve bu ışığı ne kadar verimli enerjiye çevirdiğine bağlı olarak değişiyor. Bulutlu ve yağışlı havalar, hava kirliliği ya da sıcak hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları, güneş ışığını azaltıp panellerin verimliliğini düşürerek enerji üretimini önemli ölçüde azaltabiliyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinden (NOAA) nisan ayında emekli olan Dr. James M. Wilczak, rüzgar ve güneş kuraklığı kavramının çoğu insanın aşina olduğu yağış ya da hidrolojik kuraklık kadar tanıdık olmadığını söyledi.
Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri kurulurken bu tür kuraklık olasılıklarının pek dikkate alınmadığını belirten Wilczak, "Bir ülke genelinde büyük ölçekli bir rüzgar ve güneş enerjisi ağı planlanıyorsa, enerji kuraklığı riskini göz önünde bulundurmak faydalı olabilir. Ülke yeterince büyükse ya da komşularıyla elektrik paylaşımı yapıyorsa, rüzgar ve güneş kaynaklarını coğrafi olarak stratejik şekilde dağıtarak bu tür kuraklıkların etkilerini en aza indirmek mümkün hale gelebilir." dedi.
Orkestranın en kabası, sesiyle duygulara dokunan bir saz; Deniz Akgün kontrbası anlatıyor |
© Tüm hakları saklıdır.