Dünya

Yeni Zelanda çalışma vizesi kurallarını sıkılaştırıyor

08 Nisan 2024 09:28

T24 Dış Haberler

Yetkililer, Yeni Zelanda'nın artık sürdürülemez hale gelen göç seviyelerine yanıt olarak çalışma vizesi kurallarını sıkılaştıracağını açıkladı. 

Düşük vasıflı adayların da artık İngilizce dil şartlarını yerine getirmeleri istenecek ve vize süresi 5 yıl değil 3 yıl olarak belirlenecek. 

Göç Bakanı Erica Stanford, "Göçmenlik ayarlarımızı doğru yapmak, bu hükümetin ekonomiyi yeniden inşa etme planı açısından kritik öneme sahip" dedi.

Bu kuralların "daha akıllı bir göç sistemi oluşturmak için daha kapsamlı bir çalışma programının başlangıcını" işaret ettiğini belirten Stanford, daha katı vize kurallarının aynı zamanda göçmen işçilerin sömürülmesini önlemeye de yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Geçen yıl Yeni Zelanda'ya rekora yakın 173 bin kişi göç etti. Sıkılaştırılan kurallar uyarınca, çoğu çalışma vizesi için başvuranların artık asgari beceri ve iş deneyimi şartlarını yerine getirmesi gerekecek. 

Yetkililer ayrıca, meslekler listesine kaynakçı, tesisatçı ve tornacı gibi 11 pozisyonun eklenmesi yönündeki daha önceki planları da iptal etmeye karar verdi.

Ülkedeki birçok politikacı, yeni gelenlerin kiraları ve ev fiyatlarını artırarak enflasyon baskısını artırdığını öne sürdü. 

Öte yandan, Yeni Zelanda İşverenler ve Üreticiler Birliği, yeni vize kurallarının istenmeyen sonuçlara yol açabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Dernek başkanı Alan McDonald, "Doğru işçileri işe almamızı ve onların sömürülmemesini sağlamayı destekliyoruz, ancak dengeyi doğru sağladığımızdan emin olmalıyız. Motivasyonla çalışanların Yeni Zelanda'ya gelmesini zorlaştırmak, onların başka bir yere gitmeleri anlamına gelir, bu da işlere zarar verir ve ekonomimizin kayıplara uğraması anlamına gelir" dedi.

Nüfusu 5,3 milyon olan Yeni Zelanda'da 2022 yılı sonundan bu yana göç dalgası yaşanıyor.