Gündem

Yeni Şafak yazarı Süngü:  Sokaklarda yaşayanlar devletin, belediyelerin yerlerine gitmek yerine sokağı tercih ediyorlarsa buralarda bir yenilemeye ihtiyaç var demektir

“Evsizlere desteğin daha insani olması gerekiyor”

27 Kasım 2022 13:46

Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, sokakta yaşayan evsizlerin, devletin, belediyelerin barınma yerlerinin güvensiz olduğu gerekçesiyle sokakta kalmaya devam ettiklerinin altını çizerek, "Sokaklarda yaşayanlar devletin, belediyelerin ve kamu kurumlarının barınma yerlerine gitmek yerine sokağı tercih ediyorlarsa buralarda bir yenilemeye ihtiyaç var demektir. Evsizlere desteğin daha insani olması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı. 

Süngü yazısında, "Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada 100 milyona yakın evsiz var. Türkiye genelindeki evsizlerin sayısının 70 ila 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Evsizlerin en yoğun olduğu şehir İstanbul. En çok Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde yaşıyorlar.Bulabildiğim son verilere göre ABD’de ortalama 550 bin, Almanya ve Fransa’da yaklaşık 45’er bin, İngiltere’de 320 bin, Polonya’da 300 bin. Norveç’te evsiz kalmak yasakmış. Ama en soğuk ülkeler arasında yer alan ve beş milyonluk ülkede de evsiz kalmak başka bir türlü ayıptır herhalde.Bu rakamların ne kadar doğru ve gerçekçi olduğu da meçhul. Salgından sonra bu rakamı 2 ya da 3 ile çarpmak lazım." ifadesini kullandı.

Süngü şunları kaydetti:

"Kapitalist dünyada hüküm süren adaletsiz gelir dağılımı, birinin zarar etmesiyle diğerinin kazanç elde edeceği tarzındaki çarpık ticaret anlayışı, yoksulluk ve evsizliğin en temel nedeni. Kişinin psikolojik sorunlar yaşaması, ruh sağlığının bozulması, aile içi şiddet gibi nedenler de evsizlerin sayısını artıran önemli nedenler arasında. Evsizlerin, toplum tarafından tehlikeli, muhtemel bir tehdit olarak algılanması da onların mağduriyetini artırıyor. Sokaklarda yaşayanlar devletin, belediyelerin ve kamu kurumlarının barınma yerlerine gitmek yerine sokağı tercih ediyorlarsa buralarda bir yenilemeye ihtiyaç var demektir.

Evsizlere desteğin daha insani olması gerekiyor. Bu alanda sosyal sorumluluk projesi düşünen şirketlerin sayısı da yok denecek kadar az.Evsizlere desteği kazançlı bir alan olarak görmüyorlar herhalde!"