Politika

Yeni Şafak yazarı: İYİ Parti ve HDP’yi buluşturacak tek aday

"HDP’nin el yükseltmesi İmamoğlu’nun adaylığını güçlendirdi, Mansur Yavaş’ı da denklemin dışına itti"

12 Ocak 2023 09:05

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, İYİ Parti ve HDP’nin uzlaşacağı tek cumhurbaşkanı adayının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu yazdı. 

Çelik, HDP’nin, "seçimlere kendi adayımızla gireceğiz” çıkışının siyasetin son yıllarda şahitlik ettiği en net, "rest" olarak kayıtlara geçmesi gerektiğini ifade etti. 2019’daki yerel seçimde, İstanbul ve Ankara’da sonuçları HDP seçmeninin belirlediğini söyledi. 

HDP’nin aday çıkışının, Altılı Masa’ya karşı bir “el yükseltme” olarak değerlendirilse de İYİ Parti lideri Meral Akşener’in planlarına yarayacak bir süreci başlatabileceğini yazan Çelik, şunları kaydetti:

”Ekrem İmamoğlu’nun adaylığını kesinleştirebilir. İmamoğlu, şu anda İYİ Parti ile HDP’nin buluşma noktası konumunda. CHP’nin adayıydı ama bu iki partinin de oyunu alarak seçildi. Ne İYİ Parti ne de HDP kanadı İmamoğlu için, 'onun desteklediği adaya ben oy vermem' dememişti.

Akşener’in, ‘HDP’nin olduğu masaya oturmayız. Onlar da bizim masamıza oturmaz’ sözü, Altılı Masa içindi. Aday İmamoğlu olursa böyle bir tavra gerek kalmayacaktır. İmamoğlu, henüz çok istemesine rağmen iki genel başkanı bir araya getiremedi, ancak hem Meral Akşener hem de Pervin Buldan ile görüşüyor. HDP kadar, İmamoğlu da, ‘konumunun’ farkında. Bu nedenle de Kemal Kılıçdaroğlu’na ve parti kurmaylarından gelen baskıya rağmen bu zamana dek, ‘aday değilim’ açıklaması yapmadı.

Bu nedenle de HDP’nin el yükseltmesi, İmamoğlu’nun adaylığını güçlendirdi. Aynı zamanda Mansur Yavaş’ı da denklemin dışına itti. Geriye Kemal Kılıçdaroğlu’nu ikna etme meselesi kaldı. Eğer Kılıçdaroğlu ikna edilirse Altılı Masa hükmünü yitirir. CHP, İYİ Parti ve HDP, tıpkı İstanbul ve Ankara seçimlerinde olduğu gibi adı konulmamış bir ittifakta buluşabilirler.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın