Ekonomi

Yeni Şafak yazarı Dinç: Doğrudan yatırım için de portföy yatırımı için de şu anda Türkiye’den daha güvenli bir yer yok

"Tüm ekonomik performansına rağmen Çin’in dahi sahip olamayacağı bir konumda şu anda Türkiye"

04 Eylül 2022 14:02

Yeni Şafak yazarı Yusuf Dinç, "Doğrudan yatırım için de portföy yatırımı için de şu anda Türkiye’den daha güvenli bir yer yok. Tüm ekonomik performansına rağmen Çin’in dahi sahip olamayacağı bir konumda şu anda Türkiye…" görüşünü savundu.

Dinç yazısında, "Biraz farkında olsa, biraz iş dünyası yeni işlere yatırım yapsa, biraz daha stratejik düşünüş… En çok da şu para ile ilgili yaklaşımını değiştirse. Paydaşlarını paradan yana değil de gerçek paydaşlıktan yana seçse. Şunu ifade ediyorum; yabancı yatırımcı ya da müşteri düşüncesi Türkiye’de maalesef çoğu zaman parasını almak ya da karlı satmak üzerine şekilleniyor. Ben derim ki hiçbir paydaşlık para üzerinden kurulmamalıdır. Para bir araçtır. İş dünyası ortak amaca ilerleyebilecek paydaşlıklar geliştirmeli. Paydaşın paradan öte sağlayabileceği katma değere odaklanmalı. Afrika’dan, Avrupa’dan, Çin’den, Maçin’den, Amerika’dan, Körfez’den işbirlikleri geliştirmeli. Bir arkadaşım merhum iş insanı Vehbi Koç’un beyaz eşya, otomotiv gibi yatırımlarında bayilikler verirken her ilden, ilçeden önemli ailelerle ilişki ve iletişim kurmanın bir aracını bulmuş olduğunu anlattı." ifadesini kullandı. 

Dinç şu ifadeleri kullandı:

"Baykar’ın Ukrayna ile İHA/SİHA-motor ilişkisi kurması mesela bunun fevkalade ötesinde. İngilizlerin İslami finansı, salt para kaynağı değil, güçlü bir iletişim kanalı olarak değerlendirmesi yeterince bakış açısı sunabilir.

Şu ortamda Türkiye, lütuf gibi hâlâ dünyaya mal satıyorken basit ticaretten ilerisine geçmek gerekir. Hedeflere böyle ulaşılabilir."