Gündem

Yeni Şafak yazarı: Depremlerin en yıkıcı sonuçlarından biri de bölgelerden nitelikli insan kaynağının kaçışı olacak

"Dünya kadar iş varken, ‘iş yapma kabiliyeti düşük’ insan kaynağı ile cebelleşmek işleri geciktirecektir"

21 Şubat 2023 09:13

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en yıkıcı sonuçlarından birinin de bölgelerden nitelikli insan kaynağının kaçışı olacağını yazdı.

Kılıçarslan, depremlerin yaklaşık 15 milyon insanda doğrudan, yaklaşık 10 milyon insanda ikincil, geri kalanında da genel geçer bir travma oluşturduğunu belirtti.

İnsanların yas tutmaya vakit bulamadan kendi dertlerine, hayatta kalma işine odaklandığını belirten Kılıçarslan, “Bu ruh hali bir zaman sonra geçecek ve geriye vaktinde tutulmamış yaslar, zamanında serbest bırakılmayan korkular, hatta belki kalıcı ruh hasarları kalacak. Öncelik, bunun yönetilmesinde. Pek çok STK’nın haftalık mesaisinin 2-3 gününü gönüllü olarak deprem bölgesinde geçirecek psikolog ve psikiyatristleri mobilize etmesi gerekecek hızla. Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere psikolojik desteğin had safhaya çıkması gerekiyor” yorumunu yaptı.

Kılıçarslan, şunları kaydetti:

“Diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bir 'manevi rehberlik' seferberliği başlatması gerekecek bölgede. Vaizler, manevi danışmanlar, hocalar vasıtasıyla yıpranan maneviyatın onarılması safhası önem arz edecek.

Şuradan devam edeyim: 10 ili doğrudan etkileyen depremlerin en yıkıcı sonuçlarından biri de zaten merkeze göre insan kaynağı kalitesi sıkıntılı olan bölgelerden nitelikli insan kaynağının kaçışı olacak. Tabiri caizse ‘dünya kadar derdi ve yapılacak işi’ olan bölgeden nitelikli insan kaynağı kaçarsa işimiz çok zorlaşır. Bunun hem maddi tedbirini almak gerekir, hem de ‘memlekete karşı sorumluluk’ yanını vurgulamak lazım gelir. Dünya kadar iş varken, ‘iş yapma kabiliyeti düşük’ insan kaynağı ile cebelleşmek işleri geciktirecektir.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın