Seçim 2023

Yeni Şafak yazarı: Benim için eldeki en kuvvetli veri; Erdoğan’ı bir kez daha seçmek için meydanlara akan halkın tedirginliği

09 Mayıs 2023 11:52

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, "Ortaya çıkan miting görüntüleri bir ölçü mü peki? Yüksek katılımlar belirleyici mi? Coşku ve heyecan kararsız seçmeni ikna eder mi? Üç soruya da ‘evet’ diyebiliriz ama ölçemeyiz. Araştırma şirketleri bile tutarlılık gösteremiyorlar" değerlendirmesini yaptı. Çelik, "Benim için eldeki en kuvvetli veri; Erdoğan’ı bir kez daha seçmek için meydanlara akan halkın tedirginliği" düşüncesini dile getirdi.

Çelik, yazısında, "Aynı şirketin mart ve nisan araştırmalarında Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranında 8 puan fark var mesela. Son dönem anketlerini şirketine bakmaksızın İYİ Parti’nin oranları üzerinden değerlendirmeye başladım. Meydanlar ortada. İYİ Parti, 2018 seçimlerinde hatırı sayılır oy alıp milletvekili çıkardığı Konya, Kayseri, Erzurum, Sakarya gibi şehirlerde düzenlediği mitinglerde hüsrana uğruyor. Çok değil 3 ay önce muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olması için yoğun çaba gösterilen Mansur Yavaş’ın katılmasına rağmen İYİ Parti bir avuç kalabalığa mitingler yapıyor. Aynı İYİ Parti, bazı anketlerde ise 2018’de aldığı oyun 2-3 puan üzerinde gösteriliyor. Meydanlar ortada, anketler ise grafikten ibaret. Lideri, partisi, davası, adayı için meydanlara çıkmayan İYİ Parti seçmeninin sokaktaki anketörlere denk gelmesi ise başka bir tezat" ifadesini kullandı. 

Çelik, şunları kaydetti:

"Sosyal medyaya bakarsanız, Erdoğan bu sefer kesin kaybediyor... Ankara, İzmir, Konya, Rize, Trabzon, Erzurum ve Kayseri’de şehir tarihlerinin en kalabalık AK Parti mitinglerinin yapılmasına ve İstanbul’da 1 milyon 700 bin insanın sel olup Atatürk Havalimanı’na akmasına rağmen kaybediyor hem de.

Ya CHP ve ittifak ortaklarının seçmeni çok rahat, gerçekten de “bu iş oldu, bu sefer kesin kazandık” rahatlığında. Ya da AK Parti, Cumhur İttifakı ve Erdoğan seçmenleri hiç rahat değiller. Korkuyorlar ve bu yüzden de var güçleriyle meydanlara iniyorlar. Yalnız elde bir veri var; AK Parti ve Erdoğan seçmeni 2007’de, 2011’de, 3 Kasım 2015’te ve hatta Muharrem İnce karşısında da benzer tedirginlikleri yaşamıştı. Benim için eldeki en kuvvetli veri; Erdoğan’ı bir kez daha seçmek için meydanlara akan halkın tedirginliğidir. Meydanlar, 14 Mayıs akşamı masa başı anketleri boşa düşürürse; o zaman başka meseleleri, girift ilişkileri ve siyasi operasyonları konuşacağız"