Dünya

Yeni lider Stefanos Kasselakis, Goldman Sachs'ın eski ortağı: 'Geleneksel sol SYRIZA'nın sonu mu geldi?

SYRIZA'nın sol kanadı, liderlik yarışını kazanan eski Goldman Sachs ortağı Stefanos Kasselakis'in zaferinden rahatsız

25 Eylül 2023 12:59

T24 Dış Haberler

35 yaşındaki iş insanı Stefanos Kasselakis, 38 yaşındaki milletvekili ve eski Çalışma Bakanı Efi Ahçioğlu'nu geride bırakarak SYRIZA'nın yeni lideri seçildi. Liderlik yarışının ikinci turunda Kasselakis oyların yaklaşık yüzde 57'sini alırken Ahçioğlu da yüzde 43 civarında oy aldı. 

Bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs'ın eski ortağı olan SYRIZA'nın yeni lideri Kasselakis'e parti içinden eleştiriler geldi. 

TIKLAYIN | Yunanista'da ana muhalefet partisi SYRIZA'nın liderlik seçimini Kasselakis kazandı

'Sığ, sosyal medya odaklı bir post-politik'

Liderlik yarışından önce aday gösterilinceye kadar Miami'de yaşayan Kasselakis, Yunan kamuoyu tarafından tanınmıyordu. Partinin eskiden beri yönetiminde olan isimler ve sol kanadı oluşturan yetkililer, Kasselakis'in liderliğinden memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

Rakip adaylardan eski maliye bakanı Öklid Çakalotos, Kasselakis'i 'sığ, sosyal medya odaklı bir post-politik' üretmekle suçladı. Liderlik yarışında uzun süre önde olan ve geniş bir destekçi kitlesine hitap etmeye çalışan Ahçioğlu da Kasselakis'e yönelik bu eleştirileri sahiplendi. 

Milletvekili olmaması işini zorlaştırabilir

ABD'de 20 yıldan fazla bir süre geçiren ve 2008 ABD Demokrat ön seçimlerinde dönemin Senatörü Joe Biden için gönüllü olarak çalışan Kasselakis'in siyasi deneyimi çok az. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, liderliğini duyurduğu haberinde Kasselakis için "siyasi acemi" ifadelerini kullandı. 

Kasselakis, haziran seçimlerinde SYRIZA'nın ulusal listesinden aday olmuş ancak seçilememişti. Liderlik için adaylığını ise ağustos sonunda başlatmıştı.

Uzmanlar, milletvekili olmamasının Kasselakis'in Başbakan Kiryakos Miçotakis'e karşı çıkma çabalarını engelleyeceğinin altını çizdi. eKathimerini, Kasselakis ile ilgili haberinde, "Ancak siyaset konusundaki sınırlı bilgisinin farkında olan muhalefetin yeni lideri, ülke çapında geziler yapmaktan, insanlarla konuşmaktan, selfie pozu vermekten ve tüm bunları Tik-Tok'ta yayınlamaktan daha mutlu görünüyor" ifadelerini kullandı. 

Kasselakis, milletvekili olmadığı için SYRIZA'nın parlamento grubuna liderlik etmesi için büyük olasılıkla bir parti milletvekilini atayacak. 

"Geleneksel sol SYRIZA'nın sonu"

SYRIZA milletvekili Stelios Kouloglou, Stefanos Kassalakis'in parti liderliği yarışını kazanmasına tepki göstererek bunu 'geleneksel sol SYRIZA'nın sonu' olarak nitelendirdi.

Guardian gazetesine verdiği demeçte, "Bu, bildiğimiz sol SYRIZA'nın sonu. Bu parti bu gece öldü" diyen Kouloglou, partinin geleneksel tabanının, "tam bir şok" içinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Çipras'ın en yakın yardımcılarından biri Kasselakis'i destekledi

Kasselakis, borç krizi sırasında kemer sıkma karşıtı söylemleriyle seçmenleri SYRIZA etrafında toplayan Aleksis Çipras'ın yerini almış oldu. Çipras, 2015'te iktidara geldikten sonra üçüncü bir uluslararası kurtarma paketini ve daha fazla kemer sıkmayı kabul etmek zorunda kalmıştı. Ancak son seçimde SYRIZA'nın oyların sadece yüzde 18'ini kazanmasının ardından haziranda istifa etmişti. 

Çipras'ın en yakın yardımcılarından biri ve eski bir bakan olan Nikos Pappas, ikinci tur oylamada Kasselakis'in yanında yer aldı.

'Devletçik' gafı

Kasselakis, perşembe günü Egaleo'da düzenlediği bir siyasi toplantıda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) "devletçik" diye hitap etti.

TIKLAYIN | SYRIZA'nın yeni genel başkanı olması beklenen Kasselakis, KKTC'ye "devletçik" dedi; Yunanistan muhalefeti karıştı

Kasselakis, "Sayın Miçotakis'in Erdoğan'ın Kıbrıs'taki devletçiklerinin tanınması için yaptığı çağrıya cevap vermemesi kabul edilemez" dedi.

Kasselakis, daha sonra sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle böyle bir hata yaptığını" savundu.