Gündem

Yeni Akit yazarı: Şanghay İşbirliği Örgütü’ndeki ülkeleri otoriter ya da diktatör diye değerlendirenlerin unuttukları gerçek şu ki...

"Erdoğan düşmanlıklarını sergileyen içimizdeki şakirtler, bu defa da örgüt üyelerinin yönetim tarzları üzerinden kin kusmaya başladılar."

21 Eylül 2022 10:21

Yeni Akit yazarı Akif Bedir, Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlerle sohbet ederken çekilen fotoğrafa ilişkin eleştirileri köşesine taşıdı.

Özel davetli olarak katılmasına rağmen Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan rüzgârı estiğini ve zirvenin yıldızı olduğunu yazan Bedir, “Üye dahi olunmayan bir oluşumun toplantısında diplomatik hamleleriyle yıldızlaşan Erdoğan’a gösterilen bu yüksek ilgi Şanghay İş birliği Örgütü’nün lideri imasını oluştururken servis edilen fotoğraf da bunun kanıtı gibiydi.” diye yazdı.

Erdoğan’ın zirveye katılan liderlerle sohbet ettiği ana ilişkin servis edilen fotoğrafın “iç siyasi arenayı ve dış dünyayı derinden sarstığını” yazan Bedir, şöyle devam etti:

"Her şart ve ortamda eleştiri ötesi Erdoğan düşmanlıklarını sergileyen içimizdeki şakirtler, bu defa da örgüt üyelerinin yönetim tarzları üzerinden kin kusmaya başladılar. 

Oysa Şanghay İşbirliği Örgütü’ndeki ülkeleri otoriter ya da diktatör diye değerlendirenlerin unuttukları veya es geçtikleri gerçek şu ki, dünya petrol rezervlerinin dörtte birine, doğalgaz rezervlerinin yarısından fazlasına, kömürün üçte birini kapsayan bir coğrafyaya hükmediyorlar. 

Dünya nüfusunun yarıya yakınının yaşadığı, ticaret hacimleri trilyonlarca dolara olan milletler ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi elzemdi, düzeltilmesi gerekliydi. Bu katılım yeni pazar arayışının bir siyasi ve stratejik tercihe dönüşmesiydi.

Türkiye’nin masada olması Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin menfaatleri gereği doğuya açılımı olarak görülmesi ve okunması doğru olandır.” 

Yazının tamamını okumak için tıklayın