Gündem

Yeni Akit yazarı: CHP'nin devlet iktidarını yeniden ele geçirebilmesinin tek yolu kaldı

"AK Parti’de bir yorgunluk ve kırılmanın olduğu söylenebilir"

05 Eylül 2022 09:28

Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bugünkü yazısında "CHP’nin yaslandığı tüm değerler ve yapılar Ak Parti’nin eline geçmiş bulunuyor. CHP için, iktidar mücadelesi verip devlet iktidarını yeniden ele geçirebilmenin tek bir yolu kaldı, o da helalleşme rüzgârından faydalanıp, halk desteğiyle iktidara gelebilmek" düşüncesini dile getirdi. 

Şanlıdağ, uzun süredir CHP’nin kotlarından ayrılması ve helalleşme çeperinde dolaşması üzerine araştırma yaptığını belirterek “Bildiğimiz klasik, Kemalist ve seküler CHP’yi bu hale getiren sebep konjonktürel. Ak Parti CHP’ye nefes alabileceği alan bırakmadı. CHP’nin devlet gücünü elinden alan Ak Parti, ister istemez CHP’yi ve onun lideri Kılıçdaroğlu’nu kabuk kırmaya mecbur etti” düşüncesini dile getirdi.

AKP’nin ilk yıllarında iktidarda olmasına rağmen muktedir olamadığını yazan Şanlıdağ, “Muktedir olabilmeyi, Erdoğan’ın Başbakan seçilmesiyle kısmen elde etti. Asıl muktedirliği ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle yakaladı. Şu anda Ak Parti, hem güçlü ve muktedir bir iktidar, hem de devlettir” görüşünü dile getirdi.

Şanlıdağ, yazısına şöyle devam etti:

Bugün itibarıyla CHP’nin yaslandığı tüm değerler ve yapılar AK Parti’nin eline geçmiş bulunuyor. CHP için, iktidar mücadelesi verip devlet iktidarını yeniden ele geçirebilmenin tek bir yolu kaldı, o da helalleşme rüzgârından faydalanıp, halk desteğiyle iktidara gelebilmek. Bunu başarabilir mi? Bu sualin cevabı, AK Parti’nin nasıl bir strateji uygulayacağına bağlı. Ekonomik krize rağmen AK Parti, açık ara önde. Ama AK Parti’de bir yorgunluk ve kırılmanın olduğu söylenebilir. AK Parti, geçmişiyle barışık olmalı. Uzlaşmacı, reformist, devrim niteliğindeki projelerle yoluna devam ederken, içerde pahalılık gibi sorunlara neşter sallamalı, dışarda ise komşularıyla sıcak ilişkiler kurmalıdır. İvedi çözüm bekleyen toplumsal grupların talepleri değerlendirilmeli, 2023 seçimlerine kıblesi düzgün, kimliği tartışmasız insanlarla gitmelidir. Sorun çözmeyen siyaset 6+1’in işine yarar. CHP, imkânsız gibi görünen kabuğunu kırmaya ve toplumun tüm katmanlarını safına çekmeye çalışıyor. Muktedir ve işi daha kolay olan ise Ak Parti’dir."

Yazının tamamını okumak için tıklayın