Ekonomi

Yatırım fonu nedir?

Yatırım fonu nedir ve nasıl alınır? Birçok yeni yatırımcının merak ettiği sorulardan biri. Borsa ile ilgili bir terim olan yatırım fonu arama motorlarında aratılıyor. Birikimlerin değerlendirilebildiği yatırım fonu hakkında detaylı bilgi araştırıldı. Peki, yatırım fonu nedir? İşte yatırım fonu detayları

29 Ağustos 2023 16:02

Son yıllarda ekonomistlere göre yatırımcıların farklı finansal araçlara olan ilgisi, sermaye piyasalarının gelişimini de olumlu etkiliyor. Onlardan bir tanesi de yatırım fonu. Yatırım fonu, sermaye piyasası kurumları tarafından oluşturulur ve yatırımcılardan toplanan paralarla çeşitli enstrümanlara yatırım yaparlar. Yatırımcılar, katılma paylarını alarak yatırım fonuna ortak olurlar. Peki, yatırım fonu nedir ve nasıl çalışır? Yatırımcılar yatırım fonu nasıl alını ve satabilir?

Yatırım fonu nedir ve nasıl çalışır?

Fonlar halktan toplanan paralar karşılığında ortaklık payı, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yöneten malvarlığı olarak tanımlanmaktadır. Temel olarak fonlar gerek finansal ürünler ve piyasadaki gelişmelere hakim olamayan kişilere, gerekse bireysel portföy büyüklüğü ile kişilerin yatırım imkanı bulunmadığı ürünlerde birden fazla yatırımcıyla yatırım yapmaya imkan sağlıyor.

Yatırımcılar yatırım fonu nasıl alabilir ve satabilir?

Tüm fonlar yatırımcıların banka ve aracı kurumlardaki yatırım hesaplarından alınıp satılabilir. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nda (TEFAS) işlem gören tüm fonlar incelenebilir.