Kültür-Sanat

Yaşar Kemal belgeseli Zilli Kurt'un galası Altın Koza'da yapıldı

Belgeselde yazarın çocukluk ve yazarlık serüvenine değinilirken, Kemal'in dostları ve yakınları da usta yazarı anlatıyor

28 Eylül 2019 18:09

Yaşar Kemal'in hayatını kaybettiği için yazmayı tamamlayamadığı romanı hakkında çekilen "Zilli Kurt" belgeseli ilk gösterimini 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yaptı. 

Festival kapsamında, Adana'daki bir sinema salonunda seyircilerle buluşan belgeseli, yönetmeni Ecevit Kılıç, film ekibi ve vatandaşlar izledi. Gösterimden sonra, belgeselin yönetmeni Kılıç, görüntü yönetmeni Sibel Kızılışık, sanat yönetmeni Onur Öğüt, Yaşar Kemal'in yakını Zeki Yüceldi ve Osmaniye'nin Gökçedam köyünden Seyfi Metin'in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. 

Hikâyeler Yaşar Kemal'in çocukluğundan

Kılıç, Yaşar Kemal’in romanlarındaki hikâyelerin aslında yazarın çocukluğunda yaşadıkları olduğunu belirtirken, belgeselin Yaşar Kemal için önemine de değindi. Yönetmen söyleşide şu ifadeleri kullandı: 

“Belgesel aslında Yaşar Kemal’in nasıl Yaşar Kemal olduğunu anlatıyor. Yaşar Kemal ‘zilli kurt’ diye tanımlıyor çektiği eziyeti, ıstırabı. Ama bu aynı zamanda Yaşar Kemal’in, Yaşar Kemal olmasının hikâyesi. Daha doğrusu bir yazarın yazarlık serüveni desek daha doğru olur.” 

Belgeselde yazarın kendi sesi ve görüntüleri var

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle çekilen belgeselde, usta yazarın çocukluğunu Mehmet Güçlü oynuyor. Filmde Yaşar Kemal’in, kendisine ait ses ve görüntü kayıtları da yer alıyor.

Yaşar Kemal’in yazarlık serüvenini, ilk yazılarını kaleme aldığı ve İnce Memed'le taçlandırdığı bir dönemi aktaran belgeselde, o döneme tanıklık eden dostları, yakınları ve Kemal'le birlikte tarlalarda ırgatlık yapan köylüler de usta yazarı anlatıyor.