Gündem

Yargıtay tarafından bozulan ‘Büyükada davası’nda karar çıktı

06 Haziran 2023 16:27

Büyükada'da 5 Temmuz 2017 tarihinde yaptıkları toplantıya ilişkin yargılanan, aralarında insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin de bulunduğu davada karar çıktı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın Yargıtay bozmasının ardından yeniden yargılandığı davada, beraatlerine karar verildi.

TIKLAYIN | Yargıtay ‘Büyükada Davası’ndaki mahkumiyet kararlarını bozdu

"Mücadele etmeye devam edeceğiz"

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, “Bugünkü karar, akıl almaz boyutlarda bir haksızlığa son verdi. Mahkumiyet kararları nihayet bozulduğu için büyük bir rahatlama duyuyoruz; ancak bu kararların verilmiş olması yıllar sonra bile akla mantığa sığmıyor” dedi. Callamard sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beş yıldan uzun süre boyunca, bu dört cesur insan hakları savunucusuna yöneltilen temelsiz suçlamaların birbirini izleyen mahkemeler tarafından gerçekmiş gibi kabul edilmesiyle adaletsizlik çarklarının döndüğüne tanık olduk. Bugünkü karar, buna benzer siyasi güdümlü yargılamaların gerçek amacını ortaya koydu; o da mahkemelerin muhalif sesleri susturmak için silah olarak kullanılmasıdır.”

“Taner, İdil, Özlem ve Günal açısından çektikleri eziyet bitmiş olabilir; fakat Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda insan hakları savunucusu cezaevinde tutuluyor veya tutuklanma ya da benzeri temelsiz kovuşturmalarla karşı karşıya kalma kaygısıyla yaşıyor” diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bugünkü zaferden güç alacağız. Türkiye’de insan haklarının sorumsuzca kısıtlanmasına karşı ve hükümetin tehditleriyle susturulmayı reddeden insanlar yararına mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Büyükada davasında insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a verilen; 2 yıl 1 ay ila 6 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarını oybirliği ile bozmuştu.

Yargıtay, hak savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’ın yargılandığı Büyükada davasında, yerel mahkemenin verdiği kararları oybirliği ile bozdu. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Uluslararası Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’a Bylock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle verilen “terör örgütü üyeliği suçuna” ilişkin cezayı bozarak, 2017 yılında Bylock’a ilişkin verilen kararı hatırlatmıştı.