Gündem

Yargıtay'dan 15 gün içinde ikinci Dumankaya Holding kararı: "FETÖ" suçlamasıyla verilen cezalar onandı

23 Nisan 2025 07:06

Güncelleme: 23 Nisan 2025 07:54

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "FETÖ Silahlı Terör Örgütü'ne Üye Olmak" suçlamasıyla haklarında hapis cezası verilen Dumankaya Holding yöneticileriyle ilgili İstinaf'ın da onayladığı mahkeme kararının bozulmasına itiraz etti. Dosyayı yeniden ele alan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Abdullah Yazıcı hakkında verilen cezaları onadı. Holdingin iki şirketinin de müsaderesine karar verildi.

Tolga Şardan yazdı - HSK seçimleri öncesinde Yargıtay’da dikkat çeken operasyon

TIKLAYIN - Terör dosyalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne 8 yeni üye atandı, 4 üye gönderildi

Dumankaya Holding yöneticilerinden Halit Dumankaya ve Uğur Dumankaya’ya “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay, Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi’ye ise aynı suçtan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf verilen cezaları onarken, davayla ilgili Yargıtay’ın terörle yetkili mahkemesi 3. Ceza Dairesi'nden bozma kararı çıktı. Kararda 3 tanığın duruşmada dinlenmediği için eksik araştırma yapıldığı belirtildi. Kararda, Uğur Dumankaya'nın yönetim kurulu başkanı olduğu şirketlerde örgüte burs ve kurban parası toplandığını, 2014 yılı itibarıyla çalışanların maaşlarının Bank Asya'ya taşınmasına karar verildiğini ve Samanyolu TV'de yayımlanan Ayna isimli programa 2015 yılında da sponsor olduğu ifade edilmesine rağmen, gizli tanık ifadelerinin tek başına delil olmayacağının ifade edilmesi dikkati çekti.

TIKLAYIN - Yargıtay, FETÖ iddiasıyla yargılanan Dumankaya Holding yöneticileriyle ilgili mahkeme kararını bozdu

Şirketler müsadere edilmedi

Dumankaya Holding'e ait 17 şirketin müsaderesiyle ilgili ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi, şirketlerin sermayesinin örgüte ait olduğuna, örgüt tarafından fonlandığına ya da örtülü veya çifte muhasebe kayıtları tutulduğuna dair bir tespit bulunmadığını belirtti.

17 şirketin müsaderesiyle ilgili kararı bozan Yargıtay, şirketler hakkında verilen kayyım atanması kararının sürdürülmesine ilişkin takdirin ise ilk derece mahkemesince değerlendirilmesine karar verdi.

TIKLAYIN - Figen Çalıkuşu: Yargıtay’daki Dumankaya endişesinin sebebi, 15 Temmuz sonrası başka kayyım ve müsadere kararlarını etkileme olasılığı mı acaba?

Başsavcılık itiraz etti

Sabah'ta yer alan habere göre; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 3. Ceza Dairesi tarafından verilen karara itiraz etti. Başsavcılığın itirazında, sanıklar Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya, ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin silahlı terör örgütüne üye olma suçundan, Dumankaya şirketler grubunda genel müdür olarak çalışan sanık Abdullah Yazıcı'nın ise silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçundan mahkumiyetlerine karar verilmesi istendi. Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Dumankaya Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin müsaderesi isteyen Başsavcılık Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararının kaldırılmasını ve hükmün onanmasını talep etti. 

Karar bozuldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı itirazın ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Abdullah Yazıcı hakkında verilen cezaları onadı. Daire ayrıca, Dumankaya Holding'e ait iki şirketin de müsaderesine karar verdi.

 

 


Konsey: Vatikan tarihinde bir ilk yaşanmak üzere olabilir mi?