Gündem

Yargıda rüşvet iddialarını yazan Başsavcı İsmail Uçar ile Adalet Bakan Yardımcısı'nın Yargıtay üyesi seçildiği karar, Resmi Gazete'de

HSK'ya şikâyette bulunan Savcı İsmail Uçar, Yargıtay üyesi oldu

18 Ocak 2024 01:30

T24 Ankara

HSK'nın, aralarında “adliyedeki rüşvet” mektubuyla ismi uzun süre gündemde kalan İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ile Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş gibi kritik soruşturmaların başındaki Ankara Başsavcısı Ahmet Akça'nın da bulunduğu 4 yeni Yargıtay üyesiyle ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.  

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Yargıtay’da bulunan 4 boş üyelik için dün seçim yaptı. HSK’ya gönderdiği “adliyedeki rüşvet” mektubuyla ismi uzun süre gündemde kalan İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ile İstanbul Başsavcıvekili olduğu dönemde Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding’in mallarına konulan tedbir kararını kaldırtan ve Korkmaz’ın kaçmasına sebep olduğu öne sürülen Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz Yargıtay üyesi oldu. Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş gibi kritik soruşturmaların başındaki Ankara Başsavcısı Ahmet Akça ve İstanbul Anadolu Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı da Yargıtay’a seçilen diğer iki isim oldu.

HSK Genel Kurulunca Yargıtay'daki 4 üyelik için yapılan seçime yönelik karar Resmi Gazete'de yer aldı.

TIKLAYIN - HSK’dan Yargıtay’a dikkati çeken atamalar: Yargıda rüşvet iddialarını yazan başsavcı, Adalet Bakan Yardımcısı Yargıtay üyesi oldular

HSK’ya “adliyede rüşvet” dilekçesi

Kurul, Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı’yı Yargıtay üyeliğine atadı.

HSK’ya gönderdiği adliyedeki rüşvet iddialarına ilişkin dilekçe ile gündeme gelen İsmail Uçar dilekçesinde, adliyede rüşvet karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları aldırıldığını öne sürerek bazı hakim ve savcıların isimlerini vermişti.

“SBK’nın kaçmasına neden oldu” iddiası

Adalet Bakan yardımcısı Hasan Yılmaz’ın ismi de İstanbul’da Başsavcıvekili olduğu dönemde SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz dosyasında yaptığı işlemlerle gündeme gelmişti. Yılmaz’ın, olmayan MASAK raporu üzerinden SBK Holding’in mal varlığına konulan tedbir kararını kaldırttığı ve Korkmaz’ın kaçmasına neden olduğu öne sürülmüştü. Yılmaz’ın ayrıca SOCAR ile Palmali Holding’in sahibi Mübariz Mansimov arasındaki davaya da müdahale ettiği öne sürülmüştü.

Ankara Başsavcısı Ahmet Akça da Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş gibi kritik soruşturmaların başındaki isimdi.