Gündem

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa'dan 29 kişinin öldüğü yangın faciası yorumu: İhmaller zinciri söz konusu!

"Muhtemelen bütün Türkiye’de bu konuda bir denetim faaliyeti başlayacaktır diye düşünüyorum"

05 Nisan 2024 09:21

Beşiktaş'ta "Masquerade" isimli mekanda 29 kişinin hayatını kaybettiği yangının çıkış anına dair görüntüleri değerlendiren Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa, "ihmaller zinciri" ifadesini kullandı, Yasa, “Sıvı kimyasal yoksa ve katı maddeler yanıyorsa suyla müdahale doğrudur. Fakat, kovadan atılan suyun söndürme etkisi olmaz. Daha yoğun ve fazla miktarda suyla müdahale edilmesi gerekir. Bunun için de yangın dolabı sistemi ya da sabit söndürme sistemleri, yağmurlama sistemleri gibi sistemlerin olması gerekiyordu ki oradaki yangına tam olarak müdahale edilebilsin.” dedi.

"İhmaller zinciri sö konusu"

Yasa, “Burada bir ihmaller zinciri söz konusu. Ruhsatlama aşamasından, yapılan tadilata izin alınmamasına kadar ardı ardına gelen bir ihmaller zinciri söz konusu. Bizim burada yangın çıkmaz, bize bir şey olmaz gibi bir mantık maalesef ülkemizde devam ediyor. Her yerde yangın çıkabilir, özellikle kamuya açık ve kot altı alanlarda çıktığında çok hızlı şekilde ölümcül hale gelebilir.” diye konuştu.

"Denetim faaliyetleri başlatılmalı"

Yasa, “Bu çok büyük bir facia 29 insan canını kaybetti. Muhtemelen bütün Türkiye’de bu konuda bir denetim faaliyeti başlayacaktır diye düşünüyorum. Bunu da geç kalınmış bir faaliyet olarak değerlendiriyorum. Mutlaka tüm belediyeler eliyle kot altı olan, kamuya açık eğlence alanları olan tüm alanların sıkı bir şekilde denetlenip, yangın koruma ile başlayıp, algılamadan, korunum, müdahale ve tahliye sistemlerinin de kontrol eden bir denetim faaliyeti başlatılmalı.” dedi.(DHA)


CANDAN YILDIZ YAZDI: 29 kişilik kulüp katliamında kimlerin parmak izi var?

TIKLAYIN - Beşiktaş Belediyesi, 29 kişinin öldüğü gece kulübü tadilatının 'ruhsat' alınmadan kaçak yapıldığını açıkladı!

TIKLAYIN - Gayrettepe’deki yangın faciasında yeni detaylar: "Geçmişte cinayetlerin yaşandığı bir yer"

TIKLAYIN - Ruhsatsız tadilat yapıldığı açıklanan Gayrettepe'deki gece kulübü yangınında ölen 13 kişinin kimliği belli oldu: Kaynak ustası, aşçı, garson...

TIKLAYIN - Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübünü alevlerin sardığı ilk anlar

TIKLAYIN - Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübündeki yangının görgü tanıkları olayı anlattı

TIKLAYIN - 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınında iki savcı inceleme yaptı