Yaşam

Yakıt uyarı ışığı yandığında akaryakıt istasyonuna ulaşana kadar yapmanız gerekenler

20 Aralık 2023 12:46

Sürüş sırasında düşük yakıt ışığınızın yandığını fark ettiğinizde, aracınızda kalan benzinin sizi bir sonraki benzin istasyonuna götüreceğinden emin olmak için yapabileceğiniz birkaç seçenek var.

Ne yazık ki benzin tasarrufu için en sık başvurulan yöntem olan aracı boşa almak, aslında motoru rölantide çalıştırdığınız ve hiçbir yere gitmediğiniz için en az etkili olan yöntemlerden biridir. Hatta günümüzde üretilen otomobillerin çoğunda, kırmızı ışıkta durmanız gibi motorun rölantide beklediği durumlarda kapatılmasını sağlayan otomatik start-stop özelliğinin bulunmasının nedeni budur.

Chip dergisinin derlemesine göre, bir sonraki benzin istasyonuna ne kadar mesafe kaldığını bilmediğiniz bir durumda, sahip olduğunuz yakıtın mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlayacak birkaç strateji bulunuyor.

TIKLAYIN - Araç sahipleri dikkat: Ocak itibarıyla tamamen yasaklanıyor

Klimayı kapatın

Öncelikle, her bir damla yakıtın önemli olabileceği durumlarda klimayı kapatmanız motor yükünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, diğer bir yaygın öneri olan aracınızın radyosunu kapatmak yakıt kullanımınızda fark edilebilir herhangi bir değişim yaratmayacaktır.

Ani hızlanmalardan kaçının

Yakıtınızın azaldığını fark ederseniz, benzin istasyonuna daha hızlı ulaşmak için aracınızı daha hızlı kullanmak isteyebilirsiniz, ancak bu doğru bir karar olmayacaktır. Gaz pedalına daha hafif bir şekilde basarak ve ani hızlanmalardan kaçınarak yakıt israfını azaltabilirsiniz. Bu durum benzin istasyonuna daha geç ulaşmanıza sebep olabilir, ancak yakıt tasarrufu sağlayarak benzin istasyonuna ulaşma şansınızı arttırır.

Hızınızı düşük tutun

Benzer bir şekilde, ani hızlanma yapmasanız bile aracınızı yüksek hızlarda kullanmaktan kaçınmanız önerilir. Kullandığınız araca göre ufak farklılıklar olabilse de, genellikle saatte 80 kilometrenin üzerindeki hızlarda yakıt verimliliğinde büyük bir düşüş yaşanır.

TIKLAYIN - Otomotiv sektörü temsilcileri açıkladı: Yeni yılda fiyatlar nasıl olacak?

Sert frenlemeden kaçının

Ani hızlanmalara benzer bir şekilde, sert bir şekilde frene basmak da gereğinden fazla yakıt tüketilmesine neden olabilir.

Gereksiz durma ve çalıştırmalardan kaçının

Yapabileceğiniz bir başka şey ise rotanızı mümkün olduğunca dur-kalk yapmayacak şekilde düzenlemeye çalışmaktır. Araçlar, genellikle, saatte 80 kilometrenin altında sabit bir hızla ilerlerken en iyi yakıt verimliliğine ulaşır. Bu yüzden, eğer varsa, yoğun şehir trafiğinden kaçınabileceğiniz düz bir rotayı tercih etmenizde fayda var.

Elbette yapabileceğiniz en iyi şey, düşük yakıtla araç kullanmayı alışkanlık haline getirmemek olacaktır. Deponuzda yeterli benzin bulunduğundan her zaman emin olmanız, sizi bir benzin istasyonuna yetişme stresinden kurtaracağı gibi, tankın tabanında birikebilecek kalıntılar veya çökeltilerin yakıt pompası tarafından emilerek aracınıza zarar verme ihtimalini de azaltacaktır.