Kültür-Sanat

Y kuşağının Harry Potter serisini geride bırakmasının zamanı geldi mi?

Harry Potter film serisinde Profesör Sprout'u canlandıran oyuncu Miriam Margolyes, “Harry Potter hayranları için endişeleniyorum. Çünkü şimdiye kadar bunu çoktan aşmış olmaları gerekirdi" demişti

16 Mart 2024 09:19

T24 Dış Haberler

Harry Potter film serisinde Profesör Sprout'u canlandıran BAFTA ödüllü oyuncu Miriam Margolyes'in ünlü film serisinin yetişkin hayranlarıyla ilgili sözleri yeni bir tartışma başlattı. Margolyes, “Harry Potter hayranları için endişeleniyorum. Çünkü şimdiye kadar bunu çoktan aşmış olmaları gerekirdi" demişti. 

Serinin çocuklar için olduğunu söyleyen ünlü oyuncu, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda “Harry Potter hayranları için endişeleniyorum. Çünkü şimdiye kadar bunu çoktan aşmış olmaları gerekirdi. Biliyorsunuz, 25 yıl önceydi ve çocuklar içindi. Bence o seri çocuklar için. Ama buna saplanıp kalıyorlar.İnsanlar bana, ‘Harry Potter temalı bir düğün yapıyoruz,’ diyorlar. Tanrım, ilk eğlenceli geceleri nasıl olacak diye düşünüyorum. Aklım hayalim almıyor" ifadelerini kullandı. 

Peki, yetişkinler asalarını bir kenara bırakmalı, büyücülük dünyasını geride bırakmalı ve Margolyes'in dediği gibi "bunun çocuklar için olduğunu" kabul etmeli mi?

Birçok Y kuşağı için Harry Potter kimliklerinin bir parçası. JK Rowling tarafından yazılan kitaplar 1997 ve 2007 yılları arasında, serinin sekiz filmi ise 2001 ve 2011 yılları arasında yayımlandı. 

Birçok hayran, seriyi yeniden yeniden izliyor ve Harry Potter serisiyle ilgili ayrıntılara dair fazlasıyla bilgi sahibi. Ancak bazı insanların ilgisi bunun çok ötesine uzanıyor. 

BBC, Instagram'da özel Harry Potter hesapları olan 30'lu yaşlarının başında iki içerik üreticisi Jennifer Peiro ve Hector Garcia ile konuştu. 

Instagram'da 120 binden fazla takipçisi olan Peiro, "bir yetişkin olarak arkadaş edinmenin zor olduğunu, ancak hesabının benzer düşünen insanlarla bağlantı kurmasına yardımcı olduğunu" söyledi. Garcia da Hogwarts içeriklerinin "yetişkin hayatının en ödüllendirici ve iyileştirici kısımlarından biri olduğunu" söyledi. 

Peiro, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlardan düzenli olarak bu hikayenin karanlık zamanlarda onları nasıl kurtardığını, nasıl güvenli bir alan ve teselli olduğunu anlatan yorumlar alıyorum" diyor. Garcia hesabının "hayatı sağlıklı ve terapötik bir şekilde unutmak için kullanabileceği bir şeye dönüştüğünü" de ekliyor.

Potterhead'lerden biri de "inek temalı" törenlerde uzmanlaşmış 32 yaşındaki düğün planlamacısı Rachel Parker. Bir yetişkin olarak Harry Potter'ın en kalıcı mirası olduğunu söylediği çevrimiçi topluluğa yoğun bir şekilde dahil oldu. Parker, çevrimiçi forumlar ve hayran kurgu sitelerinden gerçek hayattaki buluşmalara ve kitap kulüplerine kadar, topluluğun "neredeyse kitapların kendisini geçtiğini ve çok daha fazlasını yarattığını" açıklıyor.

"En kötü zorba türü"

Peki sıkı Potter hayranları Margolyes'in kendilerine cübbeleri ve süpürgeleri bir kenara bırakıp daha yetişkin ilgi alanlarına yönelmelerini söylemesine nasıl tepki verdiler?

Fantastik türdeki kitaplara adanmış bir Instagram hesabı yöneten 32 yaşındaki Maddi Harwood, "Harry Potter'ı sevdiği için kendisiyle dalga geçen zorbalara alışkın olduğunu" söyledi ve "Zorbaların en kötüsü, bir başkasıyla kesinlikle sevdiği ve taptığı bir şey için dalga geçen kişidir" diye ekledi. 

Peiro, "İnsanları bir şeyden zevk aldıkları için utandırmak gereksiz, özellikle de Harry Potter'dan kazanç elde ederken," diye açıkladı. 

City AM'in film eleştirmeni Victoria Luxford, BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu müzik ya da spor hakkında yaptığımız bir konuşma değil, büyüyüp bir futbol takımını desteklemeyi ya da en sevdiğiniz sanatçıyı dinlemeyi bırakmazsınız, o halde filmler için neden farklı olsun?" dedi. 

Film eleştirmeni Siobhan Synnot, Margolyes'in yorumlarını "züppece" olarak nitelendirdi ve "Klasik çocuk filmleri yetişkinlere de hitap edebilir, önemli olan yaş aralığı değil, hırs, incelik ve kalitedir" dedi. 

Ancak, 1997 yılında The Scotsman için Harry Potter ve Felsefe Taşı hakkında bir eleştiri yazan ilk kitap eleştirmenlerinden biri olan Lindsey Fraser, "Bu kitaplar kesinlikle çocuk kitapları" dedi. 

Margolyes ile aynı fikirde olanlar sadece bazı eleştirmenler değil, çocukken Harry Potter'ı seven bazı yetişkinler de insanların bunu aşma zamanının geldiğini düşünüyor.

BBC'ye konuşan 26 yaşındaki Ellie Piggott, "Çocuklarınızla birlikte eğlenen bir ebeveynseniz ya da ara sıra suçlu bir zevk olarak izliyorsanız sevimli, ancak tam anlamıyla fandom şeyler mega bir red flag" dedi.

"Kitaplar daha çok yetişkinlere hitap ediyor"

Bazı hayranlar ise kitapların aslında daha çok yetişkinlere hitap ettiğini savunuyor.

Hevesli bir Harry Potter koleksiyoncusu olan 34 yaşındaki Kelly Komar, "Tüm bu sihrin ardında normalde çocuklara yöneltmeyi düşünmeyeceğiniz pek çok gerçek dünya sorunu var - savaşın gerçek maliyeti, depresyon, ırkçılık, fedakarlık ve hükümetteki yolsuzluk gibi temalar" diyor.

Ioannis Karellis bir adım daha ileri giderek "Hikaye en üst düzeyde, muhaliflere düzenli olarak işkence edip öldüren ve kendi dünya görüşlerini insanlara zorla kabul ettirmek için siyasi iktidarı ele geçiren şeytani ırkçı bir tiran ve onun takipçilerinden oluşan bir grup hakkında - açıkça görülüyor ki bu bir çocuk hikayesi değil" diyor. 

Görünen o ki yetişkinler seriye büyük ilgi duymaya devam ediyor.