Dünya

"X'in paralı kullanıcıları için kimlik doğrulama işlemini, İsrail eski istihbarat yetkililerin kurduğu şirket üstlenecek"

Yeni önlemler, kullanıcıların devlet tarafından verilen kimliklerinin bir kopyasını ve bir vesikalık fotoğraflarını yüklemelerini içerecek. Üçüncü taraf yazılım, X biyometrik verilerini topladıktan sonra bu bilgileri 30 güne kadar saklayacak

22 Ağustos 2023 10:59

T24 Dış Haberler

Kısa süre önce ismi X olarak değiştirilen Twitter'ın premium kullanıcıları için doğrulama işleminin, eski İsrailli istihbarat yetkilileri tarafından kurulan İsrail merkezli bir şirket tarafından gerçekleştirileceği iddia ediliyor. 

PC Magazine tarafından yayımlanan bir rapora göre; yeni önlemler, kullanıcıların devlet tarafından verilen kimliklerinin bir kopyasını ve bir vesikalık fotoğraflarını yüklemelerini içerecek. Üçüncü taraf yazılım, X biyometrik verilerini topladıktan sonra bu bilgileri 30 güne kadar saklayacak.

Middle East Eye'da Alex MacDonald imzasıyla yer alan habere göre; bu hizmeti sağlayan Au10tix adlı şirket 2002 yılında Hollandalı güvenlik şirketi ICTS International'ın teknoloji kolu olarak İsrail'in Shin Bet istihbarat servisinin eski üyeleri tarafından kuruldu.

Kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği uyarısı

Middle East Eye'a konuşan İsrail merkezli bir sosyal medya izleme kuruluşu olan 7amleh'in genel müdürü, platformun örgütle ortaklığının "endişe verici" olduğunu söyledi. Müdür, şunları söyledi:

"Kullanıcı hesaplarının doğrulanması kavramı, sahte hesapların engellenmesi ve güvenilir bir çevrimiçi ortamın sürdürülmesi için gerçekten de çok önemlidir. Ancak, X'in İsrailli kimlik istihbarat şirketi ِAu10tix ile iş birliği içinde seçtiği yaklaşım önemli endişelere yol açıyor. Şirket, İsrail'de bulunuyor ve her ikisinin de askeri gözetim ve istihbarat toplama konusunda iyi belgelenmiş bir geçmişi var. Bu birliktelik, kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği üzerindeki potansiyel etkilere ilişkin soruları gündeme getiriyor" 

"Güvenlik önlemlerinin gerekliliğini anlamakla birlikte kullanıcı güvenliği ve gizliliği ile verilerin açığa çıkmasının yarattığı potansiyel riskler arasında bir denge kurmanın çok önemli olduğunu" söyleyen görevli, "X'i veri işleme uygulamaları konusunda şeffaf olmaya ve toplanan biyometrik verilerin kötüye kullanım veya yetkisiz erişime karşı korunacağına dair güvence vermeye şiddetle teşvik ediyoruz" dedi.