Çevre

Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF Akbelen'i savundu, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ile ilişiği kesti!

29 Temmuz 2023 01:17

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda vatandaşların Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin maden sahasını genişletmek için gerçekleştirdiği ağaç kesimine karşı mücadelesi beşinci günü geride bıraktı. Kömür madeni uğruna ağaç kıyımı yapan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in "WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)" mütevelli heyeti üyesi olduğu ortaya çıkınca vakıf, harekete geçti.

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’ye ait kömür madenine karşı köylüler, 2019’dan bu yana direniyor. WWF-Türkiye, yaptığı yazılı açıklamada; Özdemir'in profesyonel faaliyetlerinin vakfın ilkeleri ile uyuşmaması ve vakıf tüzüğüne aykırı olması sebebiyle Mütevelli Heyeti üyeliğinden resmi olarak ayrıldığını duyurdu. 

Vakıftan açıklama şöyle;

1975'ten beri Türkiye'de doğal hayatı koruma mücadelesi veren vakıf konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:

"WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) olarak 2021 yılından beri İkizköy-Akbelen Ormanı’nda sürmekte olan maden sahası açma çalışmalarına açık bir şekilde karşı gelmekte ve direnişe destek vermekteyiz. Bu kapsamda çalışmaların durdurulmasına yönelik resmi çağrılarımıza ve maden sahası açma faaliyetlerinin acilen sona erdirilmesi için yetkililerden taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. 

Bu doğrultuda Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in profesyonel faaliyetlerinin vakfımızın ilkeleri ile uyuşmaması ve vakıf tüzüğümüze aykırı olması sebebiyle Mütevelli Heyeti üyeliğinden resmi olarak ayrıldığını duyurmak isteriz.

Eski Mütevelli Heyeti üyemiz Ebru Özdemir'in ya da YK Başkanı olduğu şirketin kendisinin üyeliği döneminde vakfımız ile herhangi bir fon ilişkisi bulunmamıştır."

Ne olmuştu?

Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’ye ait kömür madenine karşı köylüler, 2019’dan bu yana direniyor. 

24 Temmuz sabah saatlerinde ormana baskın yapan jandarma, orman kesimini engellemeye çalışan köylülere ve yaşam savunucularına biber gazıyla müdahale etti.

Bölge halkının avukatları, yapılan işlemin geri dönüşü olmayan doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne üçüncü kez yürütmeyi durdurma başvurusunda bulundu. Başvuru sonrası kararını açıklayan Muğla 1. İdare Mahkemesi ise yürütmenin durdurulması talebini bir kez daha reddetti.

Kararda, "Dosyanın incelenmesinden davacı ve bir kısım müdahil davacılara işletme sahasında yer alan ağaçların 24/07/2023 tarihinde kesilmeye başlandığı, ağaç kesiminin devam etmesi halince Akbelen Ormanı'nın yok olacağı, bu durumun ise esasta verilecek kararı etkisiz hale getireceği ileri sürülmek suretiyle yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmuş ise de yukarıda anılan 2577 sayılı kanunun 27. maddesinde öngörülen şartların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması işleminin üçüncü kez reddine karar verildi" denildi.

TIKLAYIN | Mahkeme, Akbelen'de "yürütmeyi durdurma" talebini üçüncü kez reddetti

TIKLAYIN | Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, WWF-Türkiye’nin mütevelli heyeti üyesiymiş