Dünya

WSJ: İsrail istihbaratı Lübnan, Türkiye ve Katar'daki Hamas liderlerini öldürme planları yapıyor

İsrail Başbakanı, 22 Kasım'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in dış istihbarat servisini kastederek "Mossad'a nerede olurlarsa olsunlar Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdim" demişti

En son 7 yıl önce Ürdün'de görüntülenen Halid Meşal

01 Aralık 2023 11:30

T24 Dış Haberler

İsrailli yetkililer, İsrail istihbarat servislerinin, Gazze'deki savaş sona erdiğinde dünyanın dört bir yanındaki Hamas liderlerini öldürmeye hazırlandığını ve 7 Ekim katliamlarından sorumlu militanları avlamak için yıllarca sürecek bir kampanyaya zemin hazırladığını söyledi.

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre; İsrailli yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla İsrail'in üst düzey casusluk kurumlarının Lübnan, Türkiye ve Katar'da yaşayan Hamas liderlerini öldürme planları üzerinde çalıştığını söyledi. Yetkililer özellikle Hamas lideri Halid Meşal ve yurtdışında yaşayan diğer Hamas liderlerini öldürmek için bir kampanya başlatıldığına dikkat çekti.

7 Ekim'de Meşal ve Hamas'ın siyasi şefi İsmail Haniye'nin kutlama yaptığı ve dua ettiği bir video dolaşıma girmişti. 

WSJ'ye göre; yeni planlar, Hamas lideri Halid Meşal'i Ürdün'de zehirlemek için 1997'de başarısız bir girişimde bulunan Netanyahu için "ikinci bir şans" anlamına geliyor. 

Halid Meşal'e suikast girişiminin ardından neler olmuştu?

1997 yılında, o zamanlar başbakan olarak ilk dönemini yaşayan Netanyahu, İsrailli casuslara o sırada Ürdün'de yaşayan Hamas kurucularından Meşal'i öldürme emri vermişti. İsrailli ekip Kanadalı turist kılığında Ürdün'e girdi ve Amman'daki Hamas siyasi ofisinin dışında Meşal'e saldırdı. İsrailli suikastçılardan biri Meşal'in kulağına zehirli bir madde sıktı ancak kaçamadan ekibin bir başka üyesiyle birlikte yakalandı.

En son yedi yıl önce Ürdün'de annesinin cenaze töreninde görülen
Halid Meşal, İsrail'in hedefinde

Meşal komaya girdi ve Ürdün İsrail ile olan barış anlaşmasını feshetmekle tehdit etti. Dönemin Başkanı Bill Clinton, Netanyahu'ya baskı yaparak Mossad şefini Meşal'in hayatını kurtaran panzehirle birlikte Amman'a göndererek krizi sona erdirmesini istedi. İsrail daha sonra Hamas'ın ruhani lideri Yasin'i ve diğer 70 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul ederek Ürdün'deki ajanlarının özgürlüğünü güvence altına aldı.

Meşal daha sonra başarısız suikast girişimini Hamas'ın güçlenmesine yardımcı olan bir "dönüm noktası" olarak tanımladı.

İsrail Başbakanı, 22 Kasım'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in dış istihbarat servisini kastederek "Mossad'a nerede olurlarsa olsunlar Hamas liderlerine karşı harekete geçme talimatı verdim" demişti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hamas liderlerinin "ödünç alınmış zaman üzerinde yaşadıklarını" söylemişti. 

İsrailli yetkililer, İsrail'in Hamas liderlerini öldürme operasyonları konusunda kararlı olduğunu ancak nerede ve nasıl öldüreceklerini tartıştıklarını söyledi. Ancak WSJ, yurtdışındaki operasyonların uluslararası hukuku ihlal etme olasılığına işaret etti. 

Bu çabanın bir parçası olarak İsrail, savaşı kısaltmanın bir yolu olarak binlerce alt düzey Hamas savaşçısını Gazze'den zorla çıkarmanın yollarını da arıyor.

"Hamas'ı ortadan kaldırmayacak"

Eski bir Mossad yöneticisi olan Efraim Halevy ise bu planı "akılsızlık" olarak nitelendirerek Hamas liderlerini öldürmenin tehdidi ortadan kaldırmayacağını söyledi. Planı "zorlama" olarak nitelendiren Halevy, "Hamas'ı dünya çapında takip etmek ve tüm liderlerini sistematik olarak bu dünyadan uzaklaştırmaya çalışmak, stratejik bir amaca ulaşma arzusu değil, intikam alma arzusudur" dedi.

İsrail bu konuda deneyim sahibi

WSJ'ye göre; dünya çapında suikast kampanyaları yürütme konusunda İsrail'in sahip olduğu deneyim belki de başka hiçbir ülkede yok. İsrailli gazeteci Ronen Bergman'ın "Rise and Kill First" adlı kitabına göre İsrail, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bu tür 2 bin 700'den fazla operasyon gerçekleştirdi.