Dünya

WSJ: İsrail, Gazze'deki Hamas tünellerine deniz suyu pompalamayı planlıyor

İsrail şu ana kadar 800 tünel tespit etti ancak ağın bundan daha büyük olduğunu kabul ediyorlar

05 Aralık 2023 09:57

T24 Dış Haberler

ABD'li yetkililer, İsrail'in Hamas'ın Gazze Şeridi altındaki geniş tünel ağını deniz suyuyla doldurmak için kullanabileceği büyük bir pompa sistemi kurduğunu, bu taktiğin tünelleri yok edip savaşçıları yeraltındaki sığınaklarından çıkarabileceği gibi Gazze'nin su kaynaklarını da tehdit edebileceğini söyledi.

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre; İsrail Savunma Kuvvetleri geçen ayın ortalarında El Şati Mülteci Kampı'nın kuzeyindeki büyük deniz suyu pompalarının montajını tamamladı. En az beş pompanın her biri Akdeniz'den su çekebilir ve saatte binlerce metreküp suyu tünellere taşıyarak haftalar içinde tünelleri sular altında bırakabilir.

ABD'de kafalar karışık

Yetkililer, İsrail'İn bu seçeneği ABD'ye bildirdiğini ve bunun teknik açıdan değerlendirmesinin yapıldığını bildirdi. Ancak projenin çevre üzerindeki etkisi ile tünelleri devre dışı bırakmanın askeri değerinin karşılaştırılması sonrası bir tartışmaya yol açtığı öğrenildi. 

Bazı ABD'li yetkililer özel olarak planla ilgili endişelerini dile getirirken, diğer yetkililer ABD'nin tünellerin devre dışı bırakılmasını desteklediğini ve ABD'nin plana karşı çıkmasının söz konusu olmadığını söyledi. İsrail'in de planı uygulayıp uygulamayacağı konusunda net bir kararı olmadığı öğrenildi.

"Etkili olup olmayacağını bilmek imkansız" 

WSJ'ye göre İsrail şu ana kadar 800 tünel tespit etti ancak ağın bundan daha büyük olduğunu kabul ediyorlar. 

Plan hakkında bilgi sahibi bir kişi, tünellere su basma işleminin haftalar süreceğini, bu sayede Hamas savaşçılarının ve potansiyel olarak rehinelerin dışarı çıkabileceğini söyledi. WSJ'ye konuşan kaynak, "Tünellerin ve etrafındaki zeminin ayrıntılarını kimse bilmediği için pompalamanın ne kadar başarılı olacağından emin değiliz. Bunun etkili olup olmayacağını bilmek imkansız çünkü daha önce kimsenin girmediği tünellerde deniz suyunun nasıl tahliye edileceğini bilmiyoruz" dedi. 

Bir İsrail Savunma Kuvvetleri yetkilisi ise "sel planı" hakkında yorum yapmayı reddederek şunları söyledi:

"IDF, farklı askeri ve teknolojik araçlar kullanarak Hamas'ın terör kapasitesini çeşitli şekillerde ortadan kaldırmak için faaliyet gösteriyor"