Dünya

WPATH belgeleri: "Trans dönüşüm sürecinde çocukların ve kırılgan kesimlerin müdahalelere rıza göstermesine izin veriliyor" iddiası

WPATH, kendi Bakım Standartları'nı kanıta dayalı ve iyi bir uygulama olarak tanımlasa da sızdırılan belgelerde bu iddia ile ilgili şüpheler görülüyor

07 Mart 2024 13:14

Dünya Transseksüel Sağlık Profesyonelleri Birliği (WPATH) adlı kuruluşun trans dönüşüm süreçleriyle ilgili iç yazışmalarından bazı belgeler sızdırıldı. Sızdırılan belgelerde transseksüel tıbbının çocuklar ve savunmasız kişiler üzerinde yaygın tıbbi yanlış uygulmalara yol açtığı görüldü. 

Britanya'daki Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) protokolleri şekillendirilmesinde etkili olan WPATH'ten sızdırılan belgelerde çocukların ve savunmasız kişilerin müdahale protokollerinden zarar gördüğü bilgisine ulaşıldı ve WPATH üyesi bazı klinisyenlerin de bunu bildiği iddia edildi. 

Sızdırılan belgelerde ne var?

WPATH, kendi Bakım Standartları'nı kanıta dayalı ve iyi bir uygulama olarak tanımlasa da sızdırılan belgelerde bu iddia ile ilgili şüpheler görülüyor. 

Dosyalar, klinisyenlerin, bazıları çok genç ve bazıları da ciddi ruh sağlığı bozuklukları olan, bilgilendirilmiş onay almaları pek mümkün görünmeyen hastalara geri dönüşü olmayan tedaviler uygulanmasını tartıştıklarını gösteriyor.

Sızıntıya göre bazı konuşmaların, klinisyenlerin tedavilerin uzun süreli etkilerini bilmediklerini gösterdiği iddia edildi. Diğer konuşmalarda, cinsiyetler arası hormonların veya ameliyatların ciddi zararlara yol açabileceğini bildikleri, ancak yine de bu tedavileri savundukları görüldüğü ileri sürüldü. 

Dosyalarda yer alan mesajlarda ise şizofreni ve dissosiyatif kimlik bozukluğu gibi ciddi ruh sağlığı sorunları ve evsizlik gibi diğer kırılganlıkları olan hastaların, hormonal ve cerrahi müdahalelere rıza göstermelerine izin verildiği ileri sürülüyor.

Bu belgelerin bazı WPATH üyelerinin, cinsiyetler arası hormonların ve diğer tedavilerin potansiyel olarak zayıflatıcı ve hatta ölümcül yan etkilerinin farkında olmalarına rağmen, uzun vadeli hasta sonuçlarıyla ilgili endişeleri göz ardı ettiklerini gösterdiği değerlendiriliyor. 

WPATH nedir?

1979 yılında kurulan WPATH, yaklaşık 2 bin üyesi olan, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş. "Toplumsal cinsiyet tıbbını" uygulayan ve teşvik eden bazı tanınmış doktorları, cerrahları ve psikologları içerir. Üyelerin dörtte üçü ABD'de bulunmakta, geri kalanı ise dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Önemli bir kısmı da Britanya'da bulunmaktadır. WPATH, trans kimliğe sahip kişilerin hormonlar, ameliyatlar ve ergenlik çağındaki kişilerde ergenliğin bastırılmasını içeren bir tedavi protokolü olan "cinsiyet onaylayıcı bakım"a isteğe bağlı olarak erişebilmelerini savunmaktadır.

WPATH ayrıca trans kimlikli bireylerle çalışan sağlık uzmanları tarafından sağlanan tedaviyi şekillendirmeyi amaçlayan materyaller de sağlamaktadır. Bunlardan en etkili olanı, bilimsel ve kanıta dayalı olduğunu iddia ettiği, cinsiyet sorunu yaşayan ve trans kimlikli bireylere yönelik sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin kılavuz ilkeler olan Bakım Standartları'dır. Bunlar ruh sağlığı, hormon tedavisi ve cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere transseksüel sağlığının çeşitli yönlerini kapsamaktadır. Güncel versiyon olan Bakım Standartları 8 (SOC8) geçen yıl yayınlanmıştır.