Dünya

Wikileaks, kurucusunun sağlık durumunun ciddi anlamda kötüleştiğini açıklamıştı: Assange ABD'ye iadesiyle ilgili duruşmaya katılamadı

30 Mayıs 2019 15:28

T24 Dış haberler

Londra'da tutuklu bulunan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, bugünkü ABD'ye iade edilmesi ile ilgili duruşmasına katılmadı.

Assange'ın avukatları Wikileaks kurucusunun duruşmaya cezaevinden video konferans ile bile katılamayacak kadar hasta olduğunu ifade etti.  Assange bugün ABD'nin kendisine 17 ek casusluk suçlaması yönelttikten sonra ilk kez hakim karşısına çıkacaktı. Bir dahaki duruşma 12 Haziran'da gerçekleştirilecek. 

Hâkim Emma Arbuthnot, eğer taraflar kabul ederse bir sonraki duruşmanın 47 yaşındaki eski Wikileaks genel yayın yönetmeninin tutulduğu Belmarsh cezaevinde gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Wikileaks, salı günü yayımlanan bir açıklamada Assange'ın sağlığının kötüleştiğini ve çok ciddi anlamda kilo kaybı yaşadığını, bu yüzden de Belmarsh'ın hastane kanadından tutulduğunu belirtti.  Açıklamada, "Assange'ın Ekvador konsolosluğunda insan haklarına uymayan şartlarda geçirdiği 7 yıl boyunca sağlığı ciddi anlamda kötüleşmeye başlamıştı. Belmarsh'ta geçirdiği 7 haftada da sağlığı kötüleşmeye devam etti ve ciddi anlamda kilo kaybetti" ifadeleri yer aldı.

Assange, iki kadına tecavüz ettiği iddiasıyla yargılandığı İsveç'e iade edilmemek için 2012 yılında Londra'daki Ekvador konsolosluğuna sığınmıştı. Ekvador'un kendisine verdiği sığınma hakkını 11 Nisan 2019'da kaldırmasıyla birlikte Assange Londra'da tutuklandı ve kefalet şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Gizli doyaları yayımlaması nedeniyle ABD, tecavüz soruşturmasının tekrar başlatılması nedeniyle de İsveç Assange'ın iadesini istiyor.