Gündem

Wall Street Journal analiz etti: Erdoğan, neden dış politikada dümeni Batı'ya kırdı?

12 Temmuz 2023 11:22

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen finans gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılar nedeniyle dış politikada Batı'ya yönelmeye başladığı değerlendirmesinde bulundu. 

Wall Street Journal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir hafta içinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yi İstanbul'da ağırladığına, İsveç'in NATO üyeliğine karşıtlığından geri adım attığına ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini tekrar canlandırmak için çağrı yaptığına dikkati çekti.

Wall Street Journal, kötü durumdaki Türk ekonomisini düzeltmenin yollarını arayan Erdoğan'ın ABD ve Batılı müttefiklerle arayı düzeltmeye çalıştığını ifade etti.

Jared Maslin imzalı makalede, Erdoğan'ın hamlelerinin Washington ve Avrupalı güçlerle zorlanan ilişkileri iyileştireceği; potansiyel olarak 20 milyar dolarlık F-16 satışındaki blokajı kaldıracağı belirtildi. Madalyonun diğer tarafında ise Erdoğan'ın Batı yakınlaşmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilişkilerini zorlayabileceği ifade edildi. 

Wall Street Journal'e konuşan analistlere göre, Erdoğan'ın Batı'ya yönelik pozitif adımlar kararının arkasında şu üç gerekçe var:

- Erdoğan, Wagner paralı asker grubunun başarısızı Haziran ayaklanmasının ardından Putin'in zayıfladığını düşünüyor.

- Erdoğan'ın senelerde ekonomiyi yanlış yönetmesinin ardından Türkiye'nin ciddi anlamda dövize ihtiyacı var.

- Mayıs seçimlerini rahat kazanan Erdoğan, milliyetçi ve Batı karşıtı seçmeden daha az baskı hissediyor.