Dünya

Wall Street Journal: ABD, Türkiye'ye Rus havayollarının Amerikan yapımı uçaklarına iniş izni vermemesi için baskı yapıyor

İstanbul Havalimanı'na inen bir Aeroflot uçağı/ Fotoğraf: Yörük Işık

27 Ocak 2023 09:15

T24 Dış Haberler

ABD'nin Türkiye'ye Rus havayollarına ait Amerikan yapımı uçakların ülkeye iniş ve ülkeden uçuş yapmasına izin vermemesi için baskı yaptığı belirtildi. 

ABD'nin önce gelen finans yayınlarından Wall Street Journal'a konuşan üst düzey Amerikan yetkilileri, Türk bireyleri Rus havayollarına ait ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça sağlama gibi hizmetler vermeleri durumunda hapis veya para cezası, ithalat yetkilerini kaybetme ve bunun gibi cezalar alabilecekleri konusunda uyardıklarını kaydetti.

Türkiye'ye bu uyarıyı ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Thea Rozman'ın aralık ayında yaptığı ziyarette aktardığı belirtildi.

WSJ, ABD'nin Türkiye'ye uyarısının işe vereceği sonucun, Washington ile müttefiklerinin Rusya'yı izole edip edemeyeceğini görmesi açısından önemli bir sınav olacağını vurguladı. 

Habere göre Washington, Rus havayollarına ait hiçbir uçağın Türk meydanlarına inmesini veya Türk meydanlarından kalkış yapmasını istemiyor. 

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından Biden yönetimi, ihracat kontrolü kararıyla Rus havayollarının ABD yapımı veya yüzde 25'inden fazlası ABD parçalarından oluşan uçakları kullanmasını yasakladı. Rus hava yolları, karara rağmen Boeing uçaklarını kullanmaya devam etti. 

ABD ve AB ülkeleri, Rus uçaklarının hava sahasına girmesini yasaklarken, yaptırımlara katılmayan Türkiye Rus ticari uçuşlarına izin veriyor.