Dünya

Wall Street Journal: ABD'den Türkiye'ye Rusya ve Hamas yaptırımları tehdidi

01 Aralık 2023 12:32

T24 Dış Haberler

ABD'nin Türkiye'yi "Hamas için bir finans cenneti oluşturmak ve Rusya'nın savaş makinesi için bir ticaret merkezi işlevi görmekle" suçladığı belirtildi. 

Wall Street Jorunal'ın aktardığına göre Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye'ye çarşamba günü gerçekleştirdiği ziyarette yaptırım tehdidinde bulundu. 

Habere göre Nelson, "Eğer gelecekte herhangi bir Hamas saldırısı ile Türkiye'de toplanan para veya yapılan kolaylaştırıcılıkla ilgili bağlantılar bulunursa bu çok kötü olur" dedi. 

WSJ'nin aktardığına göre ABD'li yetkililer, Washington'ın Hamas'a uyguladığı yaptırımlara rağmen Türkiye'de grubun yatırım firmalarının, holdinglerinin, emlakçılarının ve başka işletmelerinin faaliyet göstermesine izin verildiğini söylüyor.

Yine ABD'li yetkililere göre Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen Türkiye'den Rusya'ya savaşta kullanılabilecek elektronik ve diğer malların ticaretinde kayda değer bir artış görüldü.

Nelson'ın konuyla ilgili olarak, "Bütün bunları sonlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz ve bunu Türkiye ile işbirliği içinde yapmak istiyoruz, ancak gerekirse tek taraflı da harekete edebiliriz" diyerek yaptırım sinyali verdiği aktarıldı.

WSJ'nin aktardığına göre ABD'li yetkililer, Türk limanlarının yaptırım uygulanan Rus tankerlerine hizmet verdiğini ve silah ticaretini kolaylaştırmak için kullanıldığını iddia ediyor. Ayrıca yetkililer, kurulan Rus sahte şirketlerle Türk şirketleri arasında ticaretin yoğunlaştığını savunuyor. 

Habere göre ABD'li yetkililer ayrıca bu hafta Türk banka yöneticileriyle kapalı kapılar arkasında bir toplantı gerçekleştirdi. Kaynaklara göre bu toplantıda Türk bankalarının ABD doları piyasasına erişimlerini sürdürmeyi istiyorlarsa "terörizme finansman sağlamayı bırakmaları ve para aklamayla ilgili düzenlemeleri sıkılaştırmaları gerektiğin" söylendi.