Dünya

Wagner komutanı olduğunu iddia eden bir kişi, Norveç'e kaçıp sığınma başvurusunda bulundu

17 Ocak 2023 08:45

T24 Dış Haberler

Rus paramiliter grup Wagner'in Ukrayna'da savaşan eski komutanlarından olduğunu ve birçok yargısız infaza tanık olduğunu söyleyen bir kişi, Rusya'dan Norveç'e kaçtı ve sığınma talep etti.

Norveç basınına göre 26 yaşında Andrey Medvedev, cuma sabahı 2.00 sularında Pasvikdalen Vadisi yakınlarından sınırı geçerek Norveç'e girdi ve burada sınır güvenliği tarafından gözaltına alındı.

Norveç Göç Müdürlüğü, Associated Press'e yaptığı açıklamada Medvedev'in ülkede koruma istediğini doğruladı ancak "güvenlik ve gizlilik" nedeniyle daha fazla yorum yapamayacaklarını bildirdi.

Polis de kimliği doğrulamadan cuma günü sabah 1.58'de sınırda yakalanan bir kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu doğruladı. 

Medvedev'in Norveçli avukatı Brynjulf Risnes, BBC'ye yaptığı açıklamada müvekkilinin "savaş suçları gördükten sonra" ülkeyi terk ettiğini ifade etti. 

Risnes, Medvedev'in artık gözaltında olmadığını ancak sığınma başvurusu incelenirken "güvenli bir yerde tutulduğunu" söyledi. Avukat, Medvedev'in sığınma başvurusu kabul edilirse kendisine yöneltilen "ülkeye izinsiz girme" suçlamasının düşeceğini belirtti.

Avukat, ayrıca müvekkilinin "Savaş suçlarını inceleyen insanlarla Wagner Grubu hakkında konuşmaya hazır olduğunu" söyledi. Medvedev'in 5 ila 10 Wagner savaşçısını komuta ettiği iddia ediliyor. 

Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, BBC'ye yaptığı açıklamada Medvedev'in Wagner'in eski bir üyesi olduğunu doğruladı.