Dünya

Wagner isyanının ardından ortadan kaybolan Sergey Surovikin'den aylar sonra ilk fotoğraf: "Gözaltındaydı, serbest bırakıldı" iddiası

ABD merkezli The Washington Post gazetesi, Surovikin'in Wagner kalkışmasının hemen ardından gözaltına alındığını Prigojin'in ölümünün hemen ertesinde ise serbest bırakıldığını yazdı

05 Eylül 2023 10:41

T24 Dış Haberler

Haziran'da Wagner paralı askerlerinin kalkışmasının ardından ortadan kaybolan Rus General Sergey Surovikin'in uzun süre sonra fotoğrafı ortaya çıktı. 

Rusya'nın önde gelen medya isimlerinden Kseniya Sobçak, Telegram kanalından Surovikin'in fotoğrafını paylaştı. Ayrıca "General Sergey Surovikin dışarıda. Hayatta, sağlıklı, evinde, ailesiyle birlikte, Moskova'da. Fotoğraf bugün çekildi" ifadesini kullandı. 

Rus gazeteci Aleksey Venediktov da Telegram kanalında yaptığı paylaşımda, "General Surovikin evinde ailesiyle birlikte. İzinli ve Savunma Bakanlığı'nın hizmetinde" dedi.

Surovikin'in aylar sonra kamuoyuyla paylaşılan ilk fotoğrafı

Rusya'nın Suriye'deki iç savaşa askeri müdahalesi sırasında yaptıkları nedeniyle "General Armageddon" lakabını alan Surovikin, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş faaliyetinden sorumluydu. Ocak ayında Surovikin yerine bu göreve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov atandı. 

Çeşitli uluslararası ve Rus askeri blog yazarları Surovikin'in haziranda Wagner paralı askerlerinin kısa süreli isyanının ardından Kremlin'in şüphesi altına girdiğini ve olası suç ortaklığı nedeniyle soruşturulduğunu bildirdi.

Rusya'nın devlet haber ajansı RIA, geçtiğimiz ay Surovikin'in ülkenin havacılık ve uzay kuvvetleri başkanlığından alındığını ve yardımcısı Viktor Afzalov'un geçici olarak görevi üstlendiğini açıkladı.

Rus savaş yorumcuları tarafından güçlü ve yetenekli bir figür olarak görülen Surovikin, geçtiğimiz ay uçak kazasında ölen Wagner patronu Yevgeniy Prigojin'in düzenli Rus ordusundaki ve Wagner şefinin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile yaşadığı sert tartışmalardaki en önemli müttefiklerinden biri olarak görülüyordu.

TIKLAYIN | Rus yetkili, Wagner ayaklanmasından önceden haberdar olduğu belirtilen generalin "dinlendiğini" söyledi

Washington Post: Gözaltındaydı, serbest bırakıldı

ABD merkezli The Washington Post gazetesi, ABD'li yetkililerin Surovikin'in resmi olarak gözaltına alındığını ancak ortaya çıkan fotoğrafıyla birlikte serbest bırakılmış gibi göründüğünü söylediğini yazdı. Ayrıca Surovikin'in üzerinde başka sınırlamalar getirilip getirilmemesi belirsizliğini koruyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın bir kişi, adının açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, General Surovikin'in, Prigojin'in ölmesinden sonraki günlerde serbest bırakıldığını söyledi.

Rusya'da 24 saatten kısa süren darbe girişimi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif rol oynayan Wagner paralı asker grubu ile Rus ordu komutanları arasındaki çekişme, 30 Haziran Cuma akşamı kaynama noktasına ulaşmıştı. Wagner lideri Prigojin, Rus ordusunun mevkilerini vurup savaşçılarını öldürdüğünü iddia ederek, "Rusya'yı kanunsuzluktan temizleyeceklerini" söylemişti. Prigojin, Moskova'ya yürümeye başlamış, bu kapsamda Wagner, Ukrayna sınırı yakınlarında bulunan Rostov'u da ele geçirmişti.

Surovikin bir video yayımlayarak Wagner’e silah bırakma çağrısında bulunmuştu.

Darbe girişiminden tam 2 ay sonra Wagner patronu Yevgeniy Prigojin, şüpheli bir uçak kazasında ölmüştü.