Dünya Basınında Bugün

Wagner'in darbe girişiminin ardından Moskova'dan izlenimler, Putin'in açıklamaları ve Kremlin'in durumu | Dünya Basınında Bugün

27 Haziran 2023 10:21

Rus paralı asker grubu Wagner'in hafta sonu başlayıp sona eren isyan girişiminin dünyadaki yankıları sürüyor. Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in girişiminin Kremlin ve Vladimir Putin için ne anlama geldiği tartışılırken, başkent Moskova'da vatandaşların izlenimleri de mercek altına alındı.

27 Haziran 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Tarafsızlığın avantajı

Batılı şirketlerin ve korporasyonların ülkeden ayrılmalarının ardından benzeri görülmemiş fırsatların ortaya çıktığı devasa Rusya Federasyonu pazarı, güney ülkelerinden yeni oyuncular tarafından çoktan aktif olarak keşfedilmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta sonu sona eren St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na Asya – Pasifik bölgesi, Orta Doğu ve Latin Amerika’nın 130 ülkesinden iştirak eden geniş katılımlı siyasetçi ve işadamı delegasyonları; milyarlarca dolarlık sözleşmelere imza atmak ve Rusların iddialı finansal, enerji, endüstriyel ve bilimsel projelerine dâhil olmak için ciddi ve kararlı adımlar attılar.

The Guardian | Putin: Düşmanlar, Rusya’nın sivil isyanda kana boğulmasını istedi

Wagner'in darbe girişimi sonrası yeni bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Kan dökülmesini engelleyen Wagner komutanlarına teşekkür ediyorum" dedi. Öte yandan Putin, Wagner üyelerine 3 seçenek sundu. Putin, ülkesinde toplumun, yürütme ve yasama gücünün her düzeyde en yüksek konsolidasyonunu gösterdiğini dile getirerek, “Kamu kuruluşları, dini mezhepler, önde gelen siyasi partiler, aslında tüm Rus toplumu anayasal düzeni desteklemek için kesin bir pozisyon aldı. Herkes birleşti ve en önemli şey olan vatanın kaderi için sorumluluk için toplandı.” diye konuştu. Rusya'nın düşmanlarının tam olarak böyle bir “kardeş katli” istediğine dikkati çeken Putin, böylece Rus toplumunun bölünüp kanlı iç çekişmelerde boğulmasının istendiğini belirtti. Putin, cephede başarısızlıklarının intikamını almak isteyenlerin yanlış hesap yaptığını söyledi.

Le Monde | Putin, Wagner grubunun isyanıyla zayıfladı

Wagner paralı asker grubunun isyanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otokratik sisteminde yer alan kilit oyuncuların artık birlik halinde olmadığını tüm dünyaya gösterdi. Putin Rusya'sındaki ilk geniş çaplı silahlı ayaklanmadan Putin'in yanı sıra paralı askerlik şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin de zarar gördü.St Petersburg'daki Avrupa Üniversitesi'nden Profesör Gelman, hafta sonu yaşananların Rus devletinin gerileyişinin kanıtı olduğuna inanıyor. Gelman, Rusya'nın önemli kaynaklarını özel bir şahsa devrettiğini ve onu uzun yıllar boyunca ayakta tuttuğunu söylüyor.

The Moscow Times | Kaygı, öfke ve değişim umudu: Moskovalılar Wagner isyanını yorumladı

Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayanlar, paralı asker grubu Wagner’in hafta sonu başlayıp sona eren darbe girişimini “endişe ve kaygıyla” takip ettiklerini anlattı. Öte yandan bazı Moskovalılar ise değişim umudu içinde olduklarını belirterek Wagner lideri Yevgeniy Prijojin’in geri adımından “hayal kırıklığına uğradıklarını” söyledi.  Rusya'nın başkentindeki tepkiler, Kremlin ve Savunma Bakanlığı'nın, Wagner'in iptal edilen isyanının ardından sıradan Rusların desteğine güvenemeyebileceğinin sinyalini veriyor.