Sağlık

Vücut geliştirme ve sıkı diyetler erken menopoza neden olabilir

BBC'ye konuşan vücut geliştirme şampiyonu Adele Johnston, erken menopoz tanısı aldığında 30'lu yaşlarının henüz başında olduğunu söyledi

04 Şubat 2024 08:12

T24 Sağlık

Vücut geliştirme şampiyonu Adele Johnston, hayatı boyunca kendisini sürekli aç ve bitkin bırakan meşakkatli diyetler ve fitness rejimleri uyguladığını anlatırken vücudunda çeşitli anormallikler başladığını söyledi.

Saçlarının dökülmeye başladığını, diş etlerinin kanadığını, kalp çarpıntılarının arttığını ve cilt kaşıntıları ile birlikte cinsel organlarında ağrılı şişlikler ortaya çıktığını anlatan Johnston'un, yıllarca süren taramalar ve testler sonucunda erken menopoz döneminde olduğunu keşfedildi.

Ortalama olarak kadınlarda 46 yaşında başlayan süreç başladığında iki çocuk annesi Adele, 30'lu yaşlarının henüz başında olduğunu söyledi. 

BBC'ye konuşan sporcu Johnston, "Yıllar boyunca vücudumu fiziksel ve zihinsel olarak sınırlarının ötesine zorluyordum. Vücut geliştirme ekstrem bir spordu ve ben sağlıklı değildim. Kaburgalarımı ve kemik yapımı görebiliyorsunuz, bir deri bir kemik kalmıştım. Vücudumun görünüşü hiç de hoş ve sağlıklı değildi ve ben zekama ve bilgime aykırı davranarak kendimi o meşakkatli diyetlere soktum. Her zaman açtım ve asla doymadım. Neden erken perimenopoza girdiğimi sorgulamaya başladım ve birçok doktora bunun vücut geliştirmemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordum ve onlar 'Mümkün ama elimizde araştırma yok' dediler"  dedi. 

Galloway'de uzman jinekolog olan Dr Heather Currie, aşırı vücut geliştirmenin Adele'in adet döngüsünün "durmasına" neden olabileceğini öne sürdü.

Currie, "Aşırı olan herhangi bir şeyin başka etkileri olup olmayacağını sorgulamanız gerekir ve benim sıklıkla bahsettiğim şey, her şeyin ölçülü olması gerektiğidir. Bir şeyin gereğinden daha fazlası ya da yeterince olmaması genel olarak iyi sonuç vermeyecektir" dedi. 

İskoç hükümetine menopoz ve kadın sağlığı konusunda tavsiyelerde bulunan Dr Currie, Adele vücut geliştirmeyi bıraktığında yumurtalıkların "normale dönebileceğini" öne sürerek, "Vücut geliştirme menopozu etkilemiş olabilir ama bunu asla bilemeyecek" diye ekledi.