Dünya

Venedik'te günübirlikçi turist önlemi; artık ücret alınacak

İtalya'nın en ünlü kentlerinden biri olan ve turistlerin gözde şehri Venedik, yaşanan kalabalıklar dolayısıyla, 25 Nisan tarihinden itibaren günübirlikçi turistlerden 5 Euro giriş ücreti alacak.

05 Nisan 2024 13:30

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, giriş ücreti uygulamasının bu ay içinde denemesine başlanacağını belirtti. Roma'daki Yabancı Basın Derneğinde yaptığı tanıtımda konuşan Brugnaro, bu uygulamanın hiçbir şekilde şehri kapatma anlamına gelmediğini, sadece caydırıcı bir uygulama olduğunu belirtti.

"Bunun amacı, şehri korumak"

Brugnaro, uygulamanın 25 Nisan'da 08.30-16.00 saatlerinde ilk kez devreye alınacağını ifade etti. Uygulamanın amacının şehri korumak olduğunu belirten Brugnaro ,"Dünyanın önemli tarihi merkezlerini koruma görevimiz var." dedi. Özellikle uygulamanın amacının para kazanmak olmadığını da ekleyen Brugnaro, "Bunun amacı, şehri korumak." dedi.

Brugnaro uygulamanın Venedik şehrinde seyahat özgürlüğünü sınırlamayacağını, şehre girişlerde turnike ve benzeri araçlar yerine sadece bazı noktalarda kontrol yapılacağını belirtti. Brugnaro, "Venedik'e girişlerde herhangi bir kısıtlama yoktur. Belediyenin internet sitesinde yer alan ve mümkünse daha az günlük misafir ağırlamaya çalıştığımız günler olarak belirtilen günler haricinde herhangi bir sınırlama yoktur." ifadelerini kullandı.

Giriş ücretleri "Contributo di Accesso a Venezia" (Venedik'e Giriş Ücreti) adlı siteden rezervasyon yapılarak ödenilecek. Site üzerinden 5 euroluk giriş ücretini ödeyen ziyaretçiler,

Günübirlik ziyaret ücreti kişi başı 5 euro

Brugnaro günübirlik gelenlerin belirli bir ücret ödeyeceğinin altını çizerek, "Venedik'e günlük gelenler, konaklamayanlar, yani sabah gelip akşam gidenler bir katkı payı ödemek durumundalar. Kişi başı katkı payı ücreti bu yıl 5 eurodur. 14 yaşına kadar olan çocuklar bundan muaftır. Ayrıca Venedik veya Mestre'de, yani Venedik Belediyesi sınırları dahilinde otellerde konaklayanlar da hiçbir ücret ödemeyecek." diye konuştu.

Brugnaro, 25 Nisan'da başlayacak olan uygulamanın bir deneme olduğunu ve temmuzun ikinci haftasına kadar devam edeceğini belirtti ve, "Bu dönemi deneme olarak belirledik. Bunlar henüz plajların dolmaya başlamadığı bahar günleridir. Pek çok insan hafta sonu plaj yerine Venedik yakınındaysa şehre uğramak isteyebilir. O günlerde gelmeye karar verirlerse, rezervasyon yaptırıp, 5 euroluk katkı payı ödeyerek erişim sağlamaları mümkündür." diye ekledi.

5 euro ödemeyenlere 50 euro ceza

Giriş ücretleri "Contributo di Accesso a Venezia" (Venedik'e Giriş Ücreti) adlı siteden rezervasyon yapılarak ödenilecek. Site üzerinden 5 euroluk giriş ücretini ödeyen ziyaretçilerin telefonlarına geçiş belgesi takdiri gören bir karekod gönderilecek ve rastgele yapılan kontrollerde bu karekod görevlilere gösterilecek. Ücret ödemeyenler yetkililer tarafından tespit edilirse, giriş ücreti olan 5 euro ile birlikte 50 euro idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

Venedik Belediyesi Turizmden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Simone Venturini çevrim içi portal üzerinden şu ana dek 151 bin 157 rezervasyon aldıklarını ve 15 bin giriş ücreti ödendiğini belirtti.

Venedik Belediyesi sınırları içerisindeki tesislerde konaklayanlar, Venedik'in içinde bulunduğu Veneto bölgesinde ikamet edenler, 14 yaş altı çocuklar, bakıma muhtaç olanlar, spor müsabakalarına katılanlar, seyahate çıkan lise öğrencileri, güvenlik güçleri ve itfaiye ekipleri giriş ücreti ödemekten muaf tutulacak.