Dünya

Varşova-Kiev hattında "tahıl ithalatı" gerilimi tırmanırken Polonya, artık Ukrayna'yı silahlandırmayacağını açıkladı

Polonya, işgal karşısında Ukrayna'nın en büyük destekçilerindendi

21 Eylül 2023 07:23

T24 Dış Haberler

Varşova'nın tahıl ihracatı konuşunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Kiev'in Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasından saatler sonra Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, kendi savunmalarına odaklanmak için artık Ukrayna'ya silah göndermeyeceklerini duyurdu. 

Çarşamba düzenlediği basın toplantısında tahıl ithalatı anlaşmazlığının ardından Varşova'nın Kiev'e silah yardımının sürüp sürmeyeceği sorulduğunda Morawiecki, "Artık Ukrayna'ya silah yollamıyoruz, çünkü Polonya'yı daha modern silahlarla silahlandırıyoruz" dedi.

24 Şubat 2022'de Rusya'nın topyekûn işgal girişiminin başlamasının ardından Polonya, Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden ve en büyük silah sağlayıcılarından biri oldu. Ayrıca Polonya'da devlet desteği alan bir milyon kadar Ukraynalı sığınmacı bulunuyor. 

Polonya'nın, "Polonyalı çiftçilerin çıkarlarını korumak için" Ukrayna'dan tahıl ithalatını yasaklamasının ardından son günlerde Varşova ve Kiev arasındaki gerilim tırmandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında bazı Avrupalı ülkelerin tahıl ithalatı konusunda duruşuyla Rusya'yı desteklediğini belirtti. Zelenski, "Avrupa'da bazılarının siyasi sahnede dayanışma gösterip tahıl konusunda mevzu çıkarması endişe verici. Kendi rollerini oynuyor gibi görülüyorlar, ama aslında sahneyi Moskovalı oyuncu için hazırlıyorlar" dedi. 

Morawiecki, bu açıklamanın ardından, "Ukraynalı yetkilileri uyarıyorum. Çünkü gerilimi böyle tırmandırırlarsa başka ürünlerin de Polonya'ya ithalatını yasaklarız. Ukraynalı yetkililer, Polonya tarım sektörünün istikrarının ne derece bozulduğunu anlamıyor" ifadelerini kullandı. 

Zelenski'nin konuşmasının ardından Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi, Polonya tarafından Dışişleri'ne çağrıldı. 

Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'nın Karadeniz'de tahıl ihracatı için kullandığı birçok rota bloke oldu. Bu sebeple Avrupa, Ukrayna tahılının en çok gönderildiği kıta haline geldi.