Gündem

Uzmanlardan Murat Kurum tepkisi: İstanbul'u da İliç gibi mi yapmak istiyorlar?

"Bilimsel dayanağı olmayan, kahve sohbeti yapıyorlar"

23 Şubat 2024 08:44

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Kurum, İliç’teki maden faciasının ardından gelen eleştirilere, "Faaliyet iznini biz vermiyoruz... ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?" sözleriyle yanıt verdi. Bu sözler tepki çekti. Uzmanlar, Kurum'un bakanlık yaptığı dönemde imzalanan ÇED raporlarını hatırlatıp İstanbul'da yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekiyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a konuşan Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, "Bu kişi, Çevre Bakanlığı yaptı, yazık. Nasıl ÇED raporuyla kaymanın ilgisi yok? Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday. İstanbul’u da İliç gibi mi yapmak istiyorlar?" ifadelerinde bulundu.

"Neyi kontrol etmişler?"

ÇED raporları ile madenin çevreyi nasıl etkilediğine bakıldığına işaret eden Torun, "Bakanın açıklaması kahve sohbeti gibi. Bilimsel yanı yok" diye konuştu.

Madende liç yığının olması gerekenin 3-4 katı yüksekliği ulaştığına dikkat çeken Torun, "Taban eğilimi de 10 derece olması gerekirken burada 50-60 derecelerde. Bir de 135 kez kontrol ettik diyorlar. Neyi kontrol etmişler? 250 metrenin üzerine çıkan koca liç dağını görmemişler mi?" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Çevre izin lisansının Ekim 2023’te yenilendiğine işaret eden Torun, "Çevre lisansı beş yılda bir yenilenir. Bu arada oranın siyanür borusu patladı. Ondan sonra da çevre izin lisansı yenileniyor. Olacak şey değil" değerlendirmesini yaptı.

TIKLAYIN - Murat Kurum'dan İliç açıklaması: Faaliyet iznini biz vermiyoruz; ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?

 

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?