Gündem

Uzmanlar yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi: Hukuki boşluklar şiddetin önünü açtı!

"“Şiddetin bedelinin olmaması, her türlü davranışta bulunmanın hak olarak görülmesine yol açar"

05 Ekim 2022 08:41

Toplumda özellikle son günlerde şiddet olaylar, kadın cinayetleri ve ölmücül kavgalar sıklıkla gündeme geliyor. Son olarak müzisyen Onur Şener’in katledilmesiyle toplumda güvenlik kaygısı üst noktalara ulaştı. Uzmanlar “Şiddet, normalleştirilip meşrulaştırıldı. Hukuki boşluklar şiddetin önünü açtı. İstanbul Sözleşmesi hepinizi koruyordu” dedi.

Cumhuriyet’in haberine göre, Psikiyatrist Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, öfke duygusunun şiddet davranışına dönüşen etmenler olabileceğini söyledi. Memik, “Şiddetin bedelinin olmaması, her türlü davranışta bulunmanın hak olarak görülmesine yol açar. İnsanların tolerans düzeyi azaldı” dedi.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği Başkanı Ayşe Kaşıkırık da nefret dilinin toplumun her kesimine işlediğini belirterek “Şiddet, normalleştirilip meşrulaştırıldı. Hukuki boşluklar şiddetin önünü açtı. İstanbul Sözleşmesi sadece kadınları kız çocuklarını değil, şiddete karşı herkesi koruyordu. Şiddetin önlenmesi yasaların caydırıcı gücüyle mümkün” ifadelerini kullandı.