Ekonomi

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Enflasyon oranları açıklandı, dolar kuru düştü

07 Mayıs 2025 09:41

Güncelleme: 07 Mayıs 2025 09:41

Zayıflama hedefiyle her gün fincan fincan içilen Japon matcha çayı, sosyal medyada hızla yayılarak Z kuşağının favorisi haline geldi. "Yağ yakıcı mucize” olarak pazarlanan bu yeşil toz çay, uzmanları alarma geçirdi. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. 

Habertürk'te yer alan habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında hızla yayılan bu alışkanlığın sanıldığı kadar masum olmadığını vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer zorlanması, mide sorunları ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor” diyen Dursun, matcha ve benzeri çayların bilinçsiz kullanımının sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının toz haliyle elde ediliyor ve yoğun kafein içeriyor. Melek Avcı Dursun’un vurguladığı riskler arasında:

- Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk

- Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı

- Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması

- Kafein hassasiyeti olanlar için yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları yer alıyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi yetişkinler için risk teşkil ediyor. Popüler çayların bazıları ise bu sınırı kolayca aşabiliyor.