22 Mayıs 2025 09:02
Güncelleme: 22 Mayıs 2025 09:13
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman vasfını yitirmiş alanların tespitinin tamamlanacağını ve 5 milyon kişiye tapu verileceğini açıkladı. Uzmanlar düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olabileceğini belirtiyor.
Bakan Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, mülkiyet sorunlarının çözümü için çalışmalara hız verileceğini söyledi. Kurum, “Orman vasfını yitirmiş tüm alanlarda tespit çalışmalarını bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bu alanların kullanıcılarını tespit ederek tapularını vereceğiz. 5 milyon vatandaşımız tapularına kavuşacak” açıklamasında bulundu.
Kurum, kayıt altına alınmamış 2B arazilerinin tespitinin sürdüğünü belirtti. Açıklamaya göre bu kapsamda vatandaşlara tapu verilmesi ve mülkiyet haklarının tanınması planlanıyor.
2012’de yürürlüğe giren ve kamuoyunda “2B Yasası” olarak bilinen 6292 Sayılı Kanun çerçevesinde, orman niteliğini yitirmiş alanların kullanıcılarına satışı mümkün hâle getirilmişti. Uzmanlara göre bu düzenlemeyle zamanla tarım ve yerleşim alanlarına dönüşen bölgelerde yapılaşma artmıştı.
BirGün'ün haberine göre, Şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, orman vasfının kaybedilemeyeceğini ve bu alanların tapuya dönüştürülmesinin anayasal olarak tartışmalı olduğunu belirtti. Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise, 2B alanlarının orman niteliğini insan müdahalesiyle kaybettiğini ve bu nedenle orman sınırları dışına çıkarıldığını hatırlattı.
Tolunay, 2B arazilerinin Türkiye’de yaklaşık 650 bin hektarlık bir alanı kapladığını ve bu alanların bazılarında tarım yapıldığını, bazılarının ise yerleşime dönüştüğünü ifade etti.
Uzmanlar, 2B kapsamında verilen tapuların bazı bölgelerde yapılaşmanın önünü açabileceğini ve bunun yangın gibi doğal afetlerde risk oluşturabileceğini belirtiyor. Daha önce yürürlüğe giren imar affı düzenlemeleriyle birlikte bu tür alanlarda güvenli olmayan yapıların yasal koruma altına alınması da tartışmalara yol açmıştı. Deprem olacağı tüm bilim insanları tarafından dile getirilmesine rağmen, yalnızca 2018-2022 yılları arasında 10 ilde toplam 294 bin 166 yapı kayıt belgesi düzenlendi. Bu kapsamda Adana’da 59 bin, Hatay’da 56 bin, Gaziantep’te 40 bin, Kahramanmaraş’ta 39 bin yapı kayıt belgesi verildi. Böylece binlerce riskli, güvensiz ve niteliği düşük konut yasal statüye kavuşmuş oldu.
'Ahmet Ümit'in kitabı, kapağı yüzünden satmamış'; T24 yazarı Aslı Atasoy, 'Kitabın Rüyası'nı anlattı |
© Tüm hakları saklıdır.