Dünya

Uzmanlar: Depremde yıkılan şehirlerin tekrar inşa edilmesi 10 yıl sürebilir

"Türkiye'nin iyi bir afet haritası ve bina kuralları var ancak onları uygulamadı"

11 Şubat 2023 12:36

T24 Dış Haberler

Uzmanlar, geçen pazartesi meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6  büyüklüğünde depremlerin Türkiye'de ve Suriye'de yıktığı şehirlerin tekrar inşa edilmesinin 10 yıl sürebileceğini ifade etti.

New York Times'a konuşan Avustralya Deprem Mühendisleri Topluluğu üyesi Kevin McCue, "Türkiye'nin iyi bir afet haritası ve bina kuralları var ancak onları uygulamadı" dedi. McCue, durumun çöken binalarda kötü materyaller kullanıldığını ve yapıların iyi inşa edilmediğini gösterdiğini ifade etti.

McCue, "Tekrar inşa etmek uzun süre alacak. Belki en az 10 yıl, belki ondan da uzun sürecek" dedi.

New York Times, yıkılan binaların enkazları taşındıktan sonra yetkililerinin hala ayakta kalan binalar üzerinde inceleme yapması gerekeceğini hatırlattı. Türkiye'de 10 ilde ve Suriye'nin depremden etkilenen bölümlerinde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor, bu da enkaz kaldırma çalışmalarının bir süre daha başlamayacağına işaret ediyor. 

ABD gazetesi, mevcut olarak ayakta kalan binaların bir bölümü iyi durumda gibi gözükse de yapısal bütünlüklerinin zarar görmüş olabileceğine işaret ederek, bu durumdaki binaların da yıkılmasının gerekebileceğini ve bu sürecin yıllar alabileceğini kaydetti.