Sağlık

Uzmanı uyarıyor: Kış çayları ne kadar sağlıklı; hangi bitki neye sebep olur; dikkat edilmesi gerekenler neler?

11 Ocak 2023 08:35

Solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında tüketimi artan bitki çaylarının ne kadar sağlıklı olduğu tartışılıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar, “Birçok bitki karışımından oluşan bu çaylar içeriği bilinmeden tüketilmemeli” diye uyardı.

Sözcü’de yer alan habere göre, Doç. Dr. Uçar, “Bitki çaylarının sağlığa faydaları göz ardı edilemez. Zira antioksidan içerikleriyle bağışıklık sistemini destekleyen, kronik hastalıkların oluşumunu engelleyen ve anti kanserojen etkiler gösterirler. Ancak bitki çaylarının medikal bir ilaç olmadığını, bazı ilaçlarla etkileşimde bulunabileceğini, özellikle açıkta satılanların aflatoksin (zehirli küf mantarı) içerebileceğini ve bu nedenle yan etkiler oluşturabileceğini de bilmeliyiz” dedi.

Hangi bitki çayı neye neden olur?

Özellikle kış çayı denerek satılan karışık bitki çaylarına dikkati çeken Uçar, şunları kaydetti:

“Bu çayları alırken ve kullanırken dikkatli olunmalı. Örneğin kış çaylarındaki karışımlar sabit değildir ve sıklıkla ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, nane, karanfil gibi bitkiler ve portakal, limon, elma, ayva gibi meyveler kullanılmaktadır. Birçok bitkinin bir araya gelmesi sonucu hazırlanan kış çayları, içerdikleri bitkinin yararlarının yanı sıra zararlarını da bünyesinde bulundurur. Örneğin kış çayında bulunan adaçayı gebelerde düşük riski oluşturabilir.

Ihlamur çayı, kalp çarpıntısı olan ritim bozukluğu hastalarında fayda sağlayabilir. Yeşil çay ve adaçayı da kolesterol seviyelerini düşürerek kalp damar tıkanıklığı riskini azaltır; papatya çayı ise yüksek tansiyonu olan hastalarda sakinlik yaratarak tansiyonun dengelenmesine yardımcı olabilir.

Kalp damar sağlığına olumlu faydaları bulunan yeşil çayın içeriğindeki kafeinden dolayı fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı ve tansiyon yüksekliğine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, mide ve bağırsak sorunları için sık tüketilen kekik çayının fazla tüketimi tansiyon düşürücü etki gösterebilir. Özellikle tansiyon ilacı kullanan hastalarımızın dikkatli olması gerekir, fazla kekik çayı tüketimi tansiyon ilaçlarının etkisini artırarak istenmeyen düşük tansiyon sorunlarına neden olabilir.

Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızı biber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın gibi bitki çaylarının kan sulandırıcı etkileri vardır. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan veya kanama bozukluğu olan hastaların bu çayları fazla tüketmemesi önerilir.”